top of page

Alomkezelés

Probléma

 

 

 

 

 

 

 

 
Technológia

A szabályozatlan anaerob környezetet szabályozott anaerobbá változtatjuk. Az állatok élettanára előnyös módon megváltoztatjuk az istálló, az alom, a trágya és a takarmány mikrobiális flóráját, a lebomlási folyamatokat visszatereljük az erjesztéses lebomlási folyamatba. Kiszorítjuk a betegséget okozó mikróbákat, a káros lebomlási gázokat és életet támogatókkal helyettesítjük azokat. Termékeink képesek a vegyszereket ellenőrzött mikrobiológiai-, kizárólag természetes alapanyagokból előállított anyagokkal helyettesíteni.

Eszközeink az Effektív Mikroorganizmusok és a Biochar anyagok egymásra építése. Eredmény az egészségesebb, produktívabb állatállomány és kiváló minőségű trágya.

A technológia eredményei:

 • Szárazabb, szagtalanabb alom

 • Jelentősen javuló istálló klíma

 • Javuló állat egészségügyi mutatók, közérzet

 • A kialmozás idejére kész, érett trágya (min. 3 havi kialmozási ciklusokkal)

 • Jelentős trágya minőség javulás: tápelemeit megőrzi és feltárja

 • A trágya max. 15t/Ha mennyiségben elegendő!

Effektív Mikroorganizmusok (EM) mikrobiológia készítmény - erjesztés

Effektív Mikroorganizmusok útja az Ember és a Természet közös szolgálatára – az 1970-es években indult az EM sikere Japánból. Úgy válogatták össze a fotoszintetizáló és tejsavbaktériumok, élesztők, a sugár- és moszatgombák asztalközösségét, hogy azok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt élő lények (növények, állatok és az ember) létezését segítsék, kiegészítsék.

Az EM használata sokrétű, messze meghaladja a piacon elérhető egyéb, specifikus mikrobiális készítmények használhatósági körét. Az adott környezeti körülményekhez alkalmazkodva az EM más és más mikróbái lépnek működésbe, ill. a készítmény aerob és anaerob körülmények között is hatékony. Alapvető működése, hogy az anaerob rothadásos ürülék lebomlást olyan erjesztéses lebomlással váltja ki, amely nem termel káros gázokat, lebomló anyagokat az állatok számára.

Az EM termék sikerei:

 • Kiszorulnak a patogén törzsek az alomból, csökkennek a betegségek;

 • Csökken a kipárolgó ammónia, így csökken a bűz és jelentősen javul a levegő minőség

 • Csökken az állatok légúti irritációja;

 • Kevesebb lábfájás, pataprobléma;

 • Javul a szőrzet, tollazat állapota;

 • Jelentősen javul a trágya/hígtrágya minősége a talajban történő felhasználáskor (tápanyagok előtáródnak kijuttatás előtt).

Használat

Az istálló falait, az almot kéthetente háromszor permetezzük 20 liter /1000 nm istálló alapterület mennyiségben, de felülalmozás előtt mindenképp.

Ára: 800,- Ft+ÁFA/liter

1000 nm felületre havi költsége: 96 000,- Ft+ÁFA


 

Bioszén - gázmegkötés, nedvszívás

A biochar jelen korunk egyik legígéretesebb mezőgazdasági fejlesztése. Növényi biomasszából (faapríték, pelyvák, stb.) oxigén mentes izzítással (pirolízis) állítjuk elő a bioszenet (charcoal, biochar), amely a kiinduló alapanyag nagy széntisztaságú megmaradt szerkezete. Tulajdonsága, hogy jelentős felszívó (adszorpció) képességű. Egy cm2 felülete két futballpályát tesz ki.

A bioszén sikerei:

 • felszívja a nedvességet,

 • életteret biztosít a mikróbáknak,

 • segíti a trágya erjedését a rothadással szemben,

 • megszűnik a bűz,

 • jelentősen javul a levegőminőség,

Használat

A zsákos kiszerelésű bioszenet 100l/1000 nm istálló alapterület mennyiségben a felülalmozás előtt kéthetente háromszor az alomra szórjuk.

 

Ára: 250 000,- Ft+ÁFA/1000 liter (big bag)

1000 nm felületre havi költsége: 150 000,- Ft+ÁFA

Az alom Bioszenes kezelése helyettesíthető a Charline Takarmányszén etetésével.

A konvencionális állattartásban nagy mennyiségű és változatos vegyszereket használnak a gyógyszerektől az alomfertőtlenítésen át a vízkezelésig. Az emberhez hasonlóan az állatok immunrendszere és jól-érzete is megsínyli a sok vegyszert.

A haszonállatok eredeti környezete a természetes mezők és legelők. A haszonállatok istállókban történő tartásának sok negatív következménye van az állatok jólétére, egészségére és produktivitására. Ezek elsősorban az istállók levegőtlen, anaerob körülményei miatt vannak. Az állattartó telepeket a szabályozatlan anaerob mikrobiológiai környezet jellemzi: az állatok emésztése, a trágya, a trágya tárolása mind anaerob (levegőtlen), patogén, betegséget okozó mikróba forrása lehet, amit csak erősít a zárt helyen tartás. Anaerob lebomlás a rothadás, amely számtalan káros gáz keletkezésével is jár. 

bottom of page