top of page

Sportlétesítmények zöldfelületei

Magas igénybevétel, magas minőségi elvárások

Tanácsadó: Bottlik Imre

Tel: +36202333999

E-mail: linelex@linelex.hu

A sportlétesítmények zöldfelületei nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért intenzív ápolásuk szükséges. Már a telepítés alapos tervezést igényel, majd a fenntartás magasan képzett szakemberek bevonásával történik.

A fenntartó szakemberek egy sajátságos szituációban dolgoznak: a növénynek intenzív regenerációjához speciális tápoldatokat kell használni, a betegségek gyorsan terjednek, miközben a felülethez intenzíven és gyakran kontaktálnak a sportolók. Tehát nem lehet a sportolók egészségére káros anyagot kijuttatni. A vegyszeres kezelések jó része így kiesik, hiszen az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (ÉVI) nincs idő kivárni.

A THM program a bioszenet, a humuszkomposztot és a komposzt teát javasolja megoldásként:

  • Kiváló ár-érték arány;

  • Nincs ÉVI;

  • Azonnal használható;

  • Jelentősen stabilizálja a talajt, nem mosódik ki a tápanyag;

  • Biológiai védekezés a gombás, baktériumos betegségekkel szemben;

  • Könnyedén bevezethető a rutinszerű használat.

Akiknek javasoljuk:

  • Focipályák;

  • Füves teniszpályák;

  • Golfpályák;

  • Strandok, uszodák zöldfelületei.

AF-ALKO_30_geometria.jpg
20180906_140226.jpg

GROUPAMA ARÉN

 - Legnagyobb, legprofibb, legkihasználtabb -

BUDAPEST

 

Az ország legfontosabb focipályájának lenni szép és nehéz feladat. Laczkó Zoltán pályafenntartó elsőként adott bizalma a THM Sportnak. Nagy érdeklődéssel várta mit tud hozzáadni a biológia ehhez a nagy gondossággal, kiváló gépparkal és átlagon felüli műtrágyákkal kezelt talajhoz.

A pálya legfőbb gondja a benapozottság hiánya. Ez rányomja a bélyegét a fotoszintézisre, a nedvességre, párára, regenerációra és a szinte elmaradhatatlan dollár foltosodásra, ami itt jellemzően a pythium. Gondot okoz a filcréteg vastagsága, aminek lebontására eddig nem sikerült megoldást találni.

Megvizsgálva a talajt, lényegében kizárólag baktériumokat és nagy mennyiségű patogén gombát találtunk.

Kezelés

Pálya 1/6-on részén Talajaktivátort és komposztteát használtunk, 1/6-od részén pedig csak komposztteát. A pálya maradék része a kontroll volt. A Talajaktivátort 1 liter/m2 mennyiségben juttattuk ki egyszer, komposzt teát pedig kéthetente.

 

Eredmény

A második hónap végén ismétlő mikrobiológia vizsgálatot végeztünk. Kiderült, hogy a Talajaktivátor+Komposzttea sávban a teljes talaj táplálékháló megjelent és nagy mennyiségű bomló szerves anyagot is megfigyeltünk. Ennek forrása csak a filcréteg lehetett, mert más szerves anyag pótlás nem történt. A táplálékháló aktiválása pedig egyet jelent a jobb tápanyag hasznosulással. A pythium jelenlétében szemmel látható a fertőzöttség határvonala a kezelt pályarészek mentén. Továbbá a pályakarbantartók elmondták, hogy a kezelt pályarészeken stabilabb a fű, kevesebb gyeptéglát kell cserélni meccsek után, mert nem szakadnak ki annyira.

SZOLNOK MÁV FOOTBALL STADION

 - Évtizedes agyagtalajon profi pálya -

SZOLNOK

 

Fazekas Péter pályakezelő nagy nyitottsággal fogadta a THM Sport programját 2018. szeptemberében. A modern gépparkból és az alapos kémiai kezelések mellett már használt maláta port a biológiai élet aktivitására. Érezte, hogy ezt a lábat kellene erősíteni. 

A centerpálya alaptalaja erősen agyagos, homogén. Gyakran csak 15 cm van a gyökérzóna számára a pályafűtés csövezéséig, ami leszűkíti a pályaszellőztetés lehetőségeit. Gyakoriak a gombás betegségek és magasak a vegyszeres kiadások. A gyakorlópályán a rozsda is jellemző volt.

Kezelés

Talajaktivátor

Komposzttea

Prohumin folyékony huminsav

A center és az egyik gyakorló pályát is kezelésbe vettük. A pályák 3m3/pálya mennyiségben kaptak bioszénnel dúsított Talajaktivátort. A kijuttatás a homokszóróval történt a talaj lyukasztását követően (32-es lyukasztó pálcákkal) azonnal. A Talajaktivátorra külön menetben került rá a homok, majd két menetben beseprés következett. Így a Talajaktivátor szépen bekeveredett az altalajba.

Mindkét pálya heti rendszerességgel kap 100l/pálya komposztteát, amibe 5 liter Prohumin huminsavat keverünk.

Eredmény

A második hónapban ismétlő mikrobiológia vizsgálatot végeztünk, ami egyértelműen kimutatta a talaj mikrobiológia fejlődését. A betegséget okozó gombák mellett megjelentek a jótékony gombák, amik meg fogják gátolni a betegségek terjedését.  A rozsda jelentősen visszaszorult. A fű vitálisabb lett, színe sötétzöld. A kezelés kezdete óta nem került ki műtrágya a pályákra.

20181008_144651.jpg
20181008_150524.jpg
4ca34882.jpg
20180914_162054.jpg

BALATONUDVARI GOLF KLUB

 - Gyenge alaptalaj, erdős övezetben -

BALATONUDVARI

 

Tringer Laci és csapata kitesz magáért ezen a presztízs kilátással bíró pályán. A Green 1 hektár, a Fairway 16 hektárt tesz ki, ami nagyon változatos szintelosztásban, erdős és mezős területek váltakozásán helyezkedik el. A pálya alaptalaját 2009-ben hordták  ide, amit a csapat azóta próbál helyrehozni.

Sok betegség és a szintkülönbségek miatt gyenge vízmegtartású foltok jelentik a napi kihívást.

Kezelés

Talajaktivátor

Komposzttea

Prohumin folyékony huminsav

Célunk a mikrobiológiai egyensúly helyreállítása, a talaj vízmegtartó képességének javítása, a betegségek visszaszorítása, a vegyszerek kiváltása biológiai módszerekkel.

A Greenekre kiemelt figyelmet fordítunk, így azok Talajaktivátoros kezelést kaptak. A pályalyukasztás után a homoszóró vitte ki a Talajaktivátort, amit utána besepertek. A Greenek heti rendszerességgel kapnak komposztteát, míg a Fairwayek havi rendszerességgel. MIndkét terület 5 l/Ha extra Prohumin huminsavat kap a tea kiszórásával egy időben.

Mindkét pálya heti rendszerességgel kap 100l/pálya komposztteát, amibe 5 liter Prohumin huminsavat keverünk.

Eredmény

A második hónapban ismétlő mikrobiológia vizsgálatot végeztünk, ami egyértelműen kimutatta a talaj mikrobiológia fejlődését. A betegséget okozó gombák mellett megjelentek a jótékony gombák, amik meg fogják gátolni a betegségek terjedését.  A fű gyorsabban regenerálódik a Greeneken és egyöntetűbb lett a színe.

bottom of page