Irányított Aerob Humuszkomposztálás

Komposztmester képzés

Szolgáltatásunk a technológia bevezetése a kiskertbe gazdaságba, komposzttelepre. Kiképezzük a személyzetet, összeállítjuk a legjobb receptúrát, beszerezzük a gépeket, berendezéseket, elvégezzük az engedélyeztetést és utókövetjük a gyakorlati komposztálást.

A komposztálás, mint a biomassza feldolgozásának, majd mezőgazdasági célra történő visszajuttatásának gyakorlata az emberiséggel egyidős. A különböző növényi eredetű (ide értve az állati szerves trágyát is) biomasszák egymással vegyítve olyan biokémiai változáson esnek át, amely eredménye a földszerű komposzt.

 

Ezt a komposztálási módszert Ausztria és Svájc tiroli területein gazdálkodó Erhardt Lübke és Ehrenfried Pfeiffer fejlesztették ki az 1920-as évektől kezdődően, majd Urs Hildebrandt, az Urs Landmanagement vezetője tette Európa és világszerte elfogadottá és a legsikeresebb komposztálási módszerévé. A módszert használják a svájci és osztrák szabadföldi komposztálás (Feldrand Kompostierung) során, így napjainkban Ausztriában több mint 350 kis,- és közepes gazdaság!

A Kontrollált Aerob Humuszkomposztálás egy olyan komposztálási protokoll, amely pontosan irányított folyamatok mellett hoz létre meghatározott minőségű komposztot. Az irányított folyamatok:

  • CO2 tartalom;

  • Hőmérséklet;

  • Nedvesség tartalom;

  • Nitrit, nitrát, ammónium, hidrogén-szulfid szint, pH;

  • Időjárási hatások védelme: szél, csapadék, UV.

Az eljárás az aerob, oxidatív lebomlásra-felépülésre alapoz, amelyet aktív és rendszeres forgatással érünk el. Ez történhet kézzel vagy egy erre gyártott, traktor meghajtású komposztforgató géppel. A forgatás célja a biomassza homogenizálása, nedvesítése és keverése.

A komposzt alapanyagainak helyes kiválasztása biztosítja a 1:25-35-ös N:C arányt.

 

A receptúra összetevői:

  • Állati szerves trágya: 0-50%

  • Fű, kaszálék, frissen vágott növényi hulladék: 20-60%;

  • Faapríték, szalma: 20-40%;

  • Agyag, sárga föld: 5%;

  • Korábbi komposzt, föld: 5%.

Jó komposztot csak jó alapanyagokból kell készíteni. Gondoljunk úgy az alapanyagokra, mint azoknak a mikróbáknak az élelmére, akik a komposztálást  valójában végzik.

A humuszkomposztnak nem a magas tápanyag a célja, hanem a maximális mikrobiológia mennyiség és változatosság!

 

Az irányított komposztálási folyamat elősegíti azon aeorob baktériumok és gombák gyors felszaporodását, melyeket a természet azért tervezett meg, hogy gyógyítsa a talajokat és megőrizze azok természetes szén, nitrogén és más anyagainak körforgását. Ez azt is jelenti, hogy a kész komposzt átesik egy teljes méregtelenedési és érési folyamaton, valamint a lehető legértékesebb, legjobb minőségű humusz keletkezik. Használatával helyreállítható a föld egészsége és termékenysége, és a mezőgazdaság valóban talajmegújítóvá válhat.

A komposztálási módszer három lényege, hogy

 

1) a komposztot folyamatos oxidatív lebomlásban, majd felépülésben tartjuk a forgatással,

 

2) thermofázisokon visszük keresztül,

 

3) többféle biomassza alapanyagot és agyagot viszünk be a komposzt prizmába.

 

Ezek a lényegi tulajdonságok biztosítják a:

  • patogén mentességet;

  • mikrobiológia mennyiségi és minőségi változatosságot;

  • tápanyagok rövid szénláncú, friss humusszá történő felépülését.

 

A teljes komposztálódási időtartam 8-10 hét, amely a következő szakaszokból áll:

  • 1-2. hét: intenzív thermofil szakasz, intenzív lebomlás;

  • 3-5. hét: mezofil szakasz, fokozatos lehűlés;

  • 5-8. hét: felépülés szakasza, fokozatos érés.

 

A folyamat során három tevékenységet végzünk:

  • Mérünk

  • Forgatunk

  • Nedvesítünk

A prizmát TopTex200-as takarófóliával (olyan, mint a zöld bálatakaró fólia, csak vastagabb, sűrűbb) borítjuk le, hogy megvédjük az időjárási befolyásoktól (szél, eső, UV).

A kész komposzt egy meghatározott minőség ellenőrzési vizsgálati soron esik át:

 

  • Lübke-féle Mini Labor: nitrit, nitrát, ammónium, pH, hidrogén-szulfid, EC

  • Mikroszkópos mikrobiológiai vizsgálat

  • 7 napos zsázsa-teszt

Az eredmény egy finom, gombás illatú, morzsalékos, barnás-fekete anyag, ami hemzseg a jótékony mikróbáktól.

Kijuttatási mennyisége 3-5 tonna/ha.

© 2016 Agrofutura. Készült a Wix.com segítségével

  • www.facebook.com/AgroFutura