top of page

Dísznövények, parkfenntartás

Talaj Humusz Menedzsment Park: épített zöld környezetünk tökéletesítésére

MAKEOSZ XI. Szakmai napok, 2020.02.11-14.

Szőllősi Gábor előadása 4  részben, a prezentáció pedig az alábbi pdf ikonra kattintva tekinthető meg

KALOCSA, DÍSZNÖVÉNY KERTÉSZET

KALOCSA VÁROSÜZEMELTETÉSI KFT.

A város közterületeit dísznövényekkel ellátó kertészettel 2016 óta működünk együtt. A melegházban történő palántolás Maros Gábor kertészeti vezetőnek köszönhetően magas szakmai színvonalon zajlik alapvetően szubsztrátumok használatával.

Ezek a szubsztrátumok számos kémiai és fizikai beavatkozáson esnek keresztül, hogy a kívánt tápanyag és pH értékeket beállítsák. Ezek a kezelések a tőzeg eredeti mikrobiológiáját jelentősen károsítják. Ennek ellensúlyozására történik 5%-ban bioszénnel dúsított humuszkomposzt adagolása a szubsztrátumhoz.

RATKAI RÓBERT, kertépítő, parkfenntartó vállalkozó

 

Róbert főleg Ausztria és Győr-Moson-Sopron megyében végez parklétesítési és fenntartási munkálatokat családi házakban, lakóparkokban. Egyre nagyobb igényt tapasztalt a tulajdonosok részéről, hogy mellőzze a vegyszerek használatát. Természetesen ő maga sem szereti ezeket használni, saját egészségét is károsította.

Mindemellett gyakran rossz minőségű talajokon, "ami az építkezés után ott maradt" földeken kell dolgoznia, ami nehezítő tényező.

Róbert a komposzt teát használja munkája során:

  • nyers talajra permetezi füvesítés előtt, majd füvesítés után újabb adag teát fúj ki;

  • Ültetésnél a teába mártja a földlabdát;

  • Szabadgyökeres ültetésnél egy agyagos pépet készít a humuszkomposztra és a teára alapozva;

  • Beteg növényeket gyökérzónás és levélpermetes teás kezeléssel gyógyít.

Teszt jelleggel megkezdjük a füvesítés előtt a talaj bioszénnel aktivált humuszkomposztos szórását azokon a helyeken, ahol gyenge talajon kell dolgozni vagy a megrendelői elvárások magasak. 

bottom of page