top of page

Kertészeti zöldség-gyümölcs termesztés

JÁSZFÉNYSZARU, 2 ha

- Még zöldebb búzafüvet! -

BALASSA SÁNDOR BIOKERTÉSZETE

 

Sándor egy fiatal kertész, aki éveken át a somogyvámosi Krisna-völgy főkertésze volt. 2017-ben vezette be gazdaságában a THM egyes elemeit vegyítve a Krisna-völgy korábbi jó módszereivel.

Az 500 nm fóliát, 1 ha zöldségest és 1 ha gyümölcsöst egy AF-alko100-as komposzt tea gyártó gép lát el minőségi komposzt teával a csepegtető rendszeren keresztül. Sándor elvégezte a mikroszkópos tanfolyamot, így maga ellenőrzi a tea minőségét, a talajok biológiai változásait.

A komposzt tanfolyamunkon is részt vett, reméljük, hamarosan már a saját komposztját használja.

 

Sándor specialitása a tálcás búzafű termesztés, amelyet földben szállít ki a vevőinek.

Eredmények

A tea hatására:

 • Növekedett a csírázási arány;

 • Kevesebb a minőségi hiba miatt ki nem szállítható tálcák száma;

 • A 14 napos növekedési ciklusból 2 napot csökkentett, ami időt spórolt neki és potenciálisan növeli a kapacitást.

Általános tapasztalat a kertben:

 • Palántadőlés jelentős csökkenése;

 • Javuló kelési arány;

 • Gomba és baktériumos betegségek jelentős kiszorulása.

 

TÚRKEVE, 350 nm fólia és kertészet, öko

- Munkával életet -

TÚRKEVE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT, START KÖZMUNKAPROGRAM

A város polgármestere 2017. májusában adott megbízást az Agrofuturának, hogy lefektessük a THM programra alapozott ökológiai gazdálkodás alapjait. A munkát a város belterületén található 350 nm-es fóliasátorban kaptuk meg, ahol szabad kezet kaptunk. A fólia mellett még egy ekkora fólia és kb. 2000 nm szabadföldi kertészet is zajlik konvencionális módon.

A teljes kertben 32 közmunkás dolgozott a kezdeti időszakban, amely augusztusra 4 főre csökkent!

A fóliában a Biointenzív kertészeti módszerrel indultunk el, melynek keretében:

 • 1 napos kertészeti oktatást kapott 32 fő közmunkás, további 2 fő kiemelt oktatást;

 • Megterveztük az ágyásokat;

 • Megtörtént az ágyások dupla, kézi lazítása;

 • A maglista alapján megterveztük a vetésforgót 2017. évre;

 • Bevezettük a komposzt teát, a város által vásárolt AF-alko100-as gép segítségével;

 • Kezdetben 2 heti, majd havi rendszerességgel helyszíni ellenőrzést, konzultációt, szaktanácsadást biztosítunk a személyzet részére;

 • Bevezettük az ökológiai növényvédelmi módszerek használatát;

 • Bevezettük a mulcsos talajtakarási és tápanyagpótlási technológiát;

 • A kézi komposztálást végezzük.

Eredmények

Tekintettel a speciális körülményekre az eredményeket más módon is értelmezni kell, mint a termés mennyiség.

Sikernek értékeljük, hogy jelentős létszámcsökkenés ellenére a 4 fő alapvetően fenn tudta tartani a biokertet is annak ellenére, hogy nem volt tapasztalat és tudás a biomódszerek területén. A csapat már érti és rutinszerűen használja a növényvédelmi, tápanyagpótlási módszereket, érti a mulcsozás fontosságát.

Szelektálásra kerültek a fóliában sikerrel termeszthető növények, így 2018-ban sokkal könnyebb lesz a vetésforgó tervezés és a termesztés is.

Kulcsfontosságú tapasztalat:

Az Önkormányzatok csökkenő közmunkás létszámra számítanak, miközben az évek alatt elindított mezőgazdasági tevékenységek megmaradnak. Ez csak akkor végezhető el sikeresen, ha a kert jelentősen önfenntartóvá válik. Ennek útja a Biointenzív kert, ahol:

 • Nem kell ásni, kapálni;

 • Heti rendszeresség helyett 3-4 hetente kell gyomlálni és 2-3 naponta helyett hetente 1x locsolni;

 • Kevesebb munkaerő nagyobb területet képes ellátni versenyképes ökológiai gazdálkodási tudással.

KALOCSA,  fólia

- Csak az ize kedvéért -

NAIK, Fűszerpaprika Kutatóállomás

 

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Kalocsai Fűszerpaprika Kutatóállomásával 2016-ban kezdtük meg a sikeres együttműködést a talajépítés területén, mely már odáig mélyült, hogy közös EIP-AGRI pályázatot nyújtottunk be.

A NAIK egy AF-alko100-as gépet vásárolt és komposzt teával kezeli a szuperelit vetőmag termesztő fóliát.

 

A fűszerpaprika nagyon érzékeny a peszticid és fungicid kémiai növényvédő szerekre, így a biológiai védekezés kulcsfontosságú. A komposzt teát megelőzően alapvetően rezes lemosással védekeztek, amely azonban nem ismételhető gyakran. Mindemellett a fóliákban erős talajuntságot tapasztaltak.

Eredmények

Az állomány rezes kezeléseket kiváltotta a levélre fújt komposzt tea, amely ilyen módon a talaj mikrobiológia pótlásában is részt vesz.

SÁSD,  3 ha alma

- Kémia helyett biológia - 

 

BANK ZSOLT ÜLTETVÉNYE

Zsolt fontosnak tartotta, hogy az általa termesztett alma vegyszermentes legyen, hiszen vásárlói közül sok a gyermekes család. Ezért biológiai alapú növényvédelmi módszert keresett.

Az AF-alko200-as géppel egy időben 2 Ha területet tud lekezelni. Permetező géppel fújja a leveleket és talajfelszínt is.

 

A sorközöket speciális takarónövény keverékkel vetette be.

Eredmények

Az állomány kémiai kezeléseket kiváltotta a levélre fújt komposzt tea, amely ilyen módon a talaj mikrobiológia pótlásában is részt vesz.

SOMOGYVÁMOS, 2 ha kert, 80 ha szántó és 130 ha legelő

- ...visszaadni az anyának, amit kaptunk -
KRISNA-VÖLGY INDIAI KULTURÁLIS KÖZPONT ÉS BIOFARM

A Krisna tudatú közösséggel 2017 szeptemberében léptünk partnerségbe. Legújabb megbízásunkat nagy örömmel és megtiszteltetéssel vállaltuk.

 

A Közösség hite szerint 7 Anya szentség létezik a Földön, melyek közül az egyik az Anyaföld. A feladatunk az Anya szentségek legmagasabb fokú szolgálata.

Ebben a szolgálatban Kökény Attila segítségével már elindultak a szántás elhagyásában és áttértek a lazításos technológiákra, takarónövényeket is használnak, míg az AgroFutura feladata a teljes Talaj Humusz Menedzsment bevezetése:

 • Az AF-alko1000-es gép látja el a gazdaságot komposzt teával;

 • A jelenlegi komposztálási módszerrel előállított komposzt minőségi vizsgálata;

 • Gépi, forgatásos humuszkomposztálás bevezetése a gazdaság életébe figyelembe véve a speciális körülményeket (nagyfokú kézimunka miatt folyamatok hosszabb időigénye, állati takarmányozás elsőbbsége, stb.).

 • AF-alko 30-as gép is került 2018 tavaszán a gazdaságba, ami várhatóan könnyebbé és egyszerűbbé teszi majd a komposzt tea készítést igy bármikor lehet majd kisebb dózisban is mikrobiológiát adni a zöldségeknek, gyümölcsöknek és palántáknak, de még a virágoknak is.

A kertészet és a melegházak talajépítésével kezdjük a munkát, majd fokozatosan tavasszal térünk át a legelőkre, majd a szántókra.

Eredmények

Az első eredményekről 2018. tavaszán, a palánták növekedésekor adhatunk beszámolót.

Friss! Már elkészült a Krisnások első saját komposzt prizmája! Sajnos az időjárási körülmények közbeszóltak a sikeres érésnek, de a csapat kitart. Lesz saját komposzt! :)

FÜLÖPJAKAB, kísérleti kert

- Homok és víz -

AgroFutura kísérleti kertje a Homokhátságon

Kísérleti kertünk helyszínválasztása nem véletlen: több barátunk is itt él és gazdálkodik, valamint a Homokhátság az egyik legjobban kitett terület a klímaváltozás hatásainak. Homokos talaja nehezen tartja a tápanyagot és a vizet. Egyértelmű volt számunkra, hogy 2017-ben itt indítottuk el saját kísérleti kertünket.

"A 3 hektáros kertészetemben 22 fúrt kút van és 1 kg paprika előállításához évi 500 liter vizet használok fel."- szólt az egyik helyi gazda beszámolója 2017. áprilisában. Ezek az elképesztő számok nem fenntarthatóak. Így kutatásunkat a talaj vízmegtartó képességének növelésére fordítottuk.

A kísérleti program:

 • Bioszénnel és humuszkomposzttal történt talajkezelés különböző dózisokban;

 • Heti rendszerességgel komposzt teát juttatunk ki csepegtetve/levélre permetezve;

 • Csalánleves és dudarit kőzetes ásványi anyag pótlást adtunk a talajnak;

 • Vegyszeres növényvédelem, gyomirtás nem történt;

 • Bioparadicsom és fűszerpaprika palántáról ültetve (baloldal a kísérlet, jobb a kontroll)

 

100+100 nm kísérleti és kontroll területen soronként mérjük a vízfogyasztást.

Eredmények

A bioszén-kezelések javították a talaj mért fizikai tulajdonságát, szerkezetét. A bioszén hatására a tápanyag-veszteség, a kimosódás csökkent. A tápanyagok nagy részét a nagyobb porózus felületek lekötötték. A mikrobiológia feladata, hogy ezeket a megőrzött tápanyagokat felvehetővé tegye a növény számára.

Terméseredmények számpontjából Dóri 60%-os különbségről számolt be a kezelt terület javára. A paprikák mérete, továbbá a feldolgozás utáni színezőanyag-tartalma is sokkal jobb lett a korábbiakhoz képest.

JÁSZBERÉNY, konyhakert

- Otthont a növényeknek, élelmet az otthonodnak! -

Szórád Éva biointenzív kertje

Éva 2010 óta kertészkedik a családi ház hátsó kertjében. Sok tapasztalat és tanulást követően a kertje mára egy igazi Édenkert. Alig 40 nm-en 30-40 féle zöldséget, fűszert termeszt nagy sikerrel és kevés munkával!

A talajok folyamatos mulcsosan takartak és a bionintenzív módszer szerint hexagonálisan, sűrű tőközökkel vetettek.

Nagy figyelemmel történik a növénytársítás és a vetésforgó. A kertet díszítő virágok egyszerre rovarűző és méhvonzó feladatot is ellátnak.

A talaj már többedik éve kap humuszkomposztos takarást télre, 2. éve pedig bioszenes pótlást is. A komposzt teával rendszeresen törénik talaj és levélpermetezés. 

A kertben természetesen minden zöld anyag megy a kerti komposztálóba, ahol a fás és friss zöld anyagok rétegezve kerülnek és rendszeresen be van locsolva.

A termésből bőven jut a családnak, ahol ketten is vegánok, a rokonoknak és télre is mindig tele a kamra a válogatott finomságokkal.

Beszéljenek a képek önmagukért az eredményekről!

ZSOMBÓ, 30 ha

- Egészséges talajt, egészséges répát! -

BÁLINT PÉTER GAZDASÁGA

Péter családi gazdasága sárgarépára és salátára szakosodott, köztes növényként kukoricát termesztenek. A szegedi homoktalajokon évek óta intenzív zöldségtermesztés folyik, amely során jelentős mennyiségű vegyi anyag került a talajba.

Péter elmondása szerint a felhasznált műtrágya mennyisége és a növényvédelmi kezelések gyakorisága tarthatatlan mértékűre növekedett mind a talaj, mind Bálinték szemszögéből.

Bár a szintetikus műtrágyákon felül szerves trágyát is kijuttatott, a homoktalajokra jellemző instabil, alacsony tápanyag- és vízmegkötő képesség miatt a tápanyagok nem voltak képesek felhalmozódni és tartalékot képezni.

Közös feladatunk, hogy a kevesebb kijuttatott vegyszer ellenére (vagy pont ezért!) a növények erősebbek és ellenállóbbak legyenek. A talaj és a répa kicsattanjon az élettől és nem utolsó sorban a termés zamatos és szép legyen.

CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK

 • a vetőmagok és a területek kétheti rendszerességű komposzt teával történő kezelése a talajélet létrehozása, a növények megerősödése érdekében

 • jó nedvességmegkötő, nagy mennyiségű szerves anyagot biztosító takarónövény keverékek alkalmazása a répa betakarítását követően és a köztes időszakokban

 • műtrágyák hasznosulásának optimalizálása hozzáadott tapadást és tápanyag feltáródást segítő anyagokkal

 • bokros, aljnövényzetes sávok, ökológiai életterek létrehozása (a meglévő kártevők fogyasztóinak számára)

 • kijuttatott szerves trágya előzetes kezelése, minőségének javítása, tápanyag hasznosulás növelése

 • meglévő géppark fejlesztése kisebb átalakításokkal

 • hosszú távon az input anyagok jelentős csökkentése

 

Eredményekről hamarosan...

HAJDÚHADHÁZA, 30 ha

- Minden lépésnél van tovább -

ERDŐDI IMRE GAZDASÁGA

Imre jellemzően homokos, löszös területen folytat tanúsított ökológiai gazdálkodást már hosszú évek óta. Gabonaféléket, kapás növényeket és zöldséget is termeszt.

 

Nagy figyelmet fordít a vetésforgóra, szerves trágyát juttat ki területeire, továbbá kezdi elhagyni a szántást és még takarónövényeket is használ. A gyomkezelést sorközműveléssel és kézi kapálással oldja meg. A növényvédelem a rezes szerek használatára alapszik.

Mindezeken túl érzi, hogy a biogazdálkodástól módszeres és gyakorlatias út vezet a valós biológiai alapú gazdálkodásig. Imre már rajta van az úton, gazdaságában folyamatos az áttérés a biológiai és mechanikai eszközöket egyaránt alkalmazó módszerre. Azonban szükséges számára a támogatás, hogy az út rövidebb és sikeresebb legyen.

CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK

 • homokos-vályog talaj stabilizálása a humuszképződés érdekében

 • elővetemények szármaradványainak megfelelő bedolgozása, szerves anyag visszajuttatás céljából

 • komposzt tea kijuttatása a szántóföldiekre, zöldségfélékre és takarónövényekre egyaránt

 • speciális takarónövény keverékek vetése szerves anyag pótlás, gyomelnyomás, N pótlás és talajlazítási céllal, figyelembe véve az előveteményt és a következő kultúrát

 • talajmunkák mélységének és intenzitásának módszeres megválasztása előveteménytől, időjárástól, nedvességtartalomtól, talaj törődöttségétől függően.

 • ökológiai gazdálkodásban is használható, magas szerves anyag tartalmú anyagok kijuttatása a hasznos talajlakó baktériumok és gombák közösségeinek fenntartásához

 • meglévő géppark fejlesztése kisebb átalakításokkal

Eredményekről hamarosan...

MÓRAHALOM, 9 ha

- Életet a homokba, humuszt a talajba! -

KÓSZÓ PÉTER CSALÁDI GAZDASÁGA

A mórahalmi családi gazdaságban szabadföldön salátát és csemegekukoricát, továbbá 1 ha területnagyságú fóliában karalábét termesztenek.

 

Péter tapasztalja a homoktalajokra jellemző összes hátrányt: a gyors tápanyag kimosódást, az instabil szerkezetet, a már tavasszal is száraz, porzó talajfelszínt. De van előnye is a homokos talajnak, többek között, hogy tavasszal hamarabb melegszik fel, könnyen megművelhető és levegős, így kedvez a zöldségféléknek és csemegekukoricának, amit a gazdaságban termesztenek. Na meg a forgatásos művelés elhagyását is megkönnyíti.

Közös célunk, hogy a homokos talaj hátrányos hatásait mérsékeljük és előnyeit a gazda a lehető legjobban ki tudja használni. A hangsúlyt most (is) a humuszra fektettük.

CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK

 • a homokos talaj nagy méretű szemcséihez nehezen kötődik a tápanyag, nehezen épül humusz. A víz és a tápanyagok megkötéséhez növelni kell a szerves anyag tartalmat és humuszt kell építeni.

 • télálló, jó N kötő, nagy zöldtömeget (és ezáltal a beforgatáskor sok szerves anyagot) adó takarónövény vetése a csemegekukorica betakarítását követően

 • a tavaszi-nyári és az őszi saláta vegetáció egymást követő telepítése kizsigereli a talajt. Ezt kompenzálva gyors növekedésű, nagy zöldtömegű, könnyen terminálható takarónövényt/zöldtrágyát vetünk közéjük.

 • gyakori komposzt tea kijuttatás a fóliában és szabadföldön egyaránt (palánta neveléskor és telepítéskor, a fejlődő növényekre a vegetációs időszakban, mag kezelésére, takarónövény bedolgozásakor, trágya kezelésére)

 • állati trágya és műtrágya kijuttatása csak kezelve, segítve a tápanyagok gyökérzónában tartását és a könnyebb feltáródást

Eredményekről hamarosan...

TÖRÖKSZENTMIKLÓS, 33 ha

- Együttműködve a természettel, vállvetve a családdal -

SZALAI CSALÁD GAZDASÁGA

Szilárd és Szabolcs édesanyjukkal együtt működtetnek egy családi gazdaságot. Legnagyobb területen szántóföldi kultúrákat: kalászos gabonákat, kapás növényeket, repcét és vetőmag lucernát termesztenek. A gazdaságuk fontos része továbbá az 1000 m2 nagyságú földieper ültetvény, amelyet a jövőben bővíteni szeretnének.

 

Korábban a gyomkezelést posztemergens szerekkel oldották meg, műtrágyának pétisót használtak és 25-30 cm-en szántották a területeket. Az együttműködésünk megkezdése előtt már tudták, hogy ezen változtatni szeretnének és fognak is. Egy komplex tervre volt szükségük, illetve a megvalósításhoz néhány eszközre, hogy a 2018 őszén induló tanúsított ökológiai gazdálkodást a lehető legsikeresebben tudják megkezdeni.

CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK

 • minimum talajművelés majd forgatás nélküli gazdálkodás elérése

 • gyomkezelés vegyszerek nélkül: mechanikailag és takarónövényekkel, jó vetésforgóval

 • kártevők és kórokozók elleni összetett biológiai védekezés (szintetikus szerek nélkül)

 • komposzt tea használata mikrobiológiai pótlás és fertőzés elnyomás érdekében, a sikeres szárlebontás, továbbá a tápanyag megfelelő mobilizációja miatt

 • szerves anyag növelése komposzt kijuttatásával

 • méhlegelő- és bokros sávok telepítése a hasznos élőlények gyarapítása miatt és a szomszédos konvencionális területek izolációja miatt (átsodródás elleni védelem)

 • kapás növények sorköz takarása speciális növénymix-el (nitrogén gyűjtés, nedvesség megtartás (!), gyomelnyomás és talaj építés céljából)

EREDMÉNYEKRŐL HAMAROSAN…

Friss hírek! Nem kellett sokat várni az első eredményre. Az eper ültetvénybe csak néhány sorra kijuttatott egyszeri komposzt tea kezelés elképesztő különbséget produkált a termésben. A teás eper ízben, illatban, zamatban, lédússágban, színben egyértelműen verte a többit, amit szerencsére a család vásárlói is értékeltek.

Zagyvarékas, 58 ha

– Biológiai stratégia a szántón és a gyümölcsösben egyaránt -

TÓTH ANDRÁS GAZDASÁGA

András hosszú évek óta folytat ökológiai gazdálkodást jellemzően löszös területeken, öntözés nélkül. Gyümölcsültetvénye mellett gabonaféléket és kapás növényeket termeszt. A vetésforgót minden évben tudatosan alakítja, szerves trágyát juttat ki a területekre és az elmúlt két évben kezdte elhagyni a szántást. Szintetikus növényvédő szereket természetesen nem használ, a gyomkezelést sorközműveléssel oldja meg.

Célunk, hogy a nagy gyümölcsültetvénybe és a szántóföldi területeken is létrehozzunk egy olyan biológiai alapú gazdálkodási rendszert, amiben a mechanikai műveléseken és az „öko”-ban engedélyezett szerek használatán túl természetes (valós biológiai) folyamatok segítik a növények fejlődését, a talaj épülését.

A feladat a talajokban a tudatos talaj táplálékháló építés, a vályog talaj stabilizálása, a gyomkezelés
javítása, a biológiai alapú kórokozó kezelés és figyelmesebb tápanyag pótlás.

CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK

 • vályogtalaj stabilizálása, humusz építésé: talajélet serkentéséhez komposzt tea-, tápanyag utánpótlásként kezelt trágya kijuttatása, a tápanyag stabilizálása érdekében szerves ásványi anyag alkalmazása

 • takarónövények beállítása a vetésforgóba gyomelnyomás, N kötés, tápanyag feltárás, zöldtömeg növelés és talajlazítás céljából

 • általános ökológiai egyensúly helyreállítása, életterek létrehozása a kártevők természetes fogyasztóinak beköltözése érdekében: bokrositás, fásítás, madár élőhelyek és etetők telepítése

 • talajbolygatás minimalizálása, mikrobiológiai állapot zavartalansága érdekében: forgatás elhagyása, lazításos művelés alkalmazása

 • komposzt tea alkalmazása szántóföldi területeken évente több alkalommal (lucernánál kaszáláskor, kukorica sorközművelésekor és tarlókezeléskor, a takarónövények terminálásakor)

 • komposzt tea alkalmazása a gyümölcsültetvényben növényvédelmi célból: a lombozatra fújva a jótékony baktériumok és gombák bevonják a levelek felületét, így a korokozóknak és betegségeknek nincs terük elterjedni, elszaporodni

EREDMÉNYEKRŐL HAMAROSAN...

bottom of page