top of page

KUTATÁS-FEJLESZTÉS

Minden szolgáltatásunkat kutatás-fejlesztési tevékenység előzte meg. Az innovációk megismerése, tesztelése, ötvözése a hagyományokkal és más innovációkkal az AgroFutura alapvető mentalitása.

 

Folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy a legújabb innovációkat a hagyományokkal ötvözhessük.

Keressük és várjuk azoknak a vállalkozó kedvű kutató helyeknek, gazdaságoknak, innovátoroknak a jelentkezését, akik a mezőgazdaság ökológiai szemléletű megváltoztatására törekszenek.

 

K+F programok

 

Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk Magyarország egyik leginnovatívabb, holisztikus szemléletű mezőgazdasági K+F pályázatában. A konzorcium tagjai a Bos-Frucht Agrárszövetkezet, a Szent István Egyetem Kertészeti Karának Talajtani és Vízgazdálkodási Tanszéke és a Carbon Management Hungary NKft. A program címe: "Biochar, Effektív Mikroorganizmusok és huminsav alkalmazása a nagyüzemi szarvasmarha tartásban”.

 

A program holisztikus mivel egy időben vizsgálja az állattartást (alom, trágya és takarmány kezelést), az ebből keletkezett trágya feldolgozását és a feldolgozás eredményeként létrejövő termékek (komposzt, biochar, kezelt hígtrágya) használatát a talajművelésben és növénytermesztésben úgy, hogy közben a rendszer klimatikus hatásait is vizsgáljuk. Így egy zártláncú, klímabarát, hatékony gazdálkodási rendszer alakul ki.

 

Kiemelt figyelmet fordítunk a vízre. A mezőgazdaság sikerét alapvetően határozza meg a víz minősége legyen az itató,- vagy locsolóvíz.

EIP AGRI pályázatot nyújtottunk be "Talaj termőképesség megőrzés és megújítás az ökoszisztéma szolgáltatások segítéségével" címmel

2017. október 02.

Örömmel tesszük hírré, hogy beadtuk első első pályázatunkat az EIP AGRI-ra. Tekintettel arra, hogy az Agrufutura csapata jelentős tapasztalatokkal bír kutatás-fejlesztési projekteket megvalósító konzorciumok szervezésében, menedzselésében, a tagok nagy lelkesedéssel vállalták a részvételt a projektben.

A Konzorcium tagjai:

  • NAIK, Kalocsai Önálló Fűszerpaprika Kutatóállomás

  • Kujáni László, növényvédelmi és táperő gazdálkodási tanácsadó

  • Dr. Láng Vince, kutató

  • BioBerta Kft., Fajsz, mint gazda

  • Varga Pál, Dusnok, mint gazda

  • Tamás Andrásné családi gazdaság, Drágszél, mint gazda

  • Szőllősi Gábor, Túrkeve, mint gazda.

A Konzorcium vállalta, hogy 36 hónap alatt egy olyan talajmegújító technológiát dolgoz ki, amely a bioszénre és a THM elemeire alapozva piacra vihető. A kísérleteket fűszerpaprika ültetvényeken és annak vetésforgóján végezzük el. Az eredményeket folyamatosan publikáljuk.

Nagyon fontosan tartjuk felhívni a gazdák figyelmét erre a pályázati struktúrára. Nyugat-európai gazdák már évek óta csak úgy juthatnak gépberuházási támogatáshoz, ha K+F projektben vesznek részt. Így a tapasztalatuk is jelentős, amely nagy versenyelőny. 2020 után, potenciálisan ez a pályázati forma lehet a mostani "egyszerű" pályázati rendszer utódja. Így aki ebben most részt vesz és tapasztalatot gyűjt, óriásai előnyre tehet szert.

Az EIP-AGRI az Európia Partnerség című pályázati modell mezőgazdasági ágazata. Ez a Magyarországon még alig ismert, 2017-ben bevezetett pályázati rendszer Nyugat-Európában már igen ismert a gazdák körében.

A modell lényege, hogy egy kutatás-fejlesztési cél köré egy konzorciumot kell létrehozni, melynek tagjai minimum 3 gazda, 1 tanácsadó és egy kutató partner. A kutatási tevékenységet a pályázat max. 150 000 euró keretösszegig 100%-ban finanszírozza, míg a gazdák fejenként 206 000 euró támogatási összegig, 60-70%-os támogatással a projekthez kapcsolható gépeket szerezhetnek be. A pályázatról ITT olvashatsz bővebben.

bottom of page