top of page

MIÉRT BIOLÓGIAI?

Az elmúlt években tapasztalható enyhe és csapadékos telek, valamint a forró, száraz nyarak a klímaváltozás egyértelmű jelei. A klímaváltozás most történik, vélhetően azonban hatásai még nem véglegesek. A jelenlegi nagyüzemi, konvencionális mezőgazdasági módszerek kiszolgáltatottak ezeknek a természeti változásoknak, mivel az így kezelt talaj nem képes tartalékokat felhalmozni a szélsőséges időjárási helyzetekkel szemben: a földek kiszáradnak vagy vízben állnak, a tápanyag utánpótlás a műtrágyákra korlátozódik, miközben egy-egy betegség járványszerűen söpör végig teljes régiókon.

 

Egy olyan mesterséges mezőgazdasági környezetet hoztunk létre, amely a nagyteljesítményű gépekre, műtrágyákra, kémiai „védő” szerekre alapul. Úgy tűnik azonban, hogy ez a termelési rendszer maga alá gyűri a Természetet, a Gazdákat és a Fogyasztókat: egyre jobban csökken a Természet változatossága, nőnek a Gazdák kiadásai és legtöbbször fogalmunk sincs, hogy milyen minőségű - éppenséggel káros élettani hatású – takarmányt állítunk elő az állatainknak és élelmiszert embertársainknak.

Ez az állapot elfogadhatatlan és fenntarthatatlan!

A konvencionális mezőgazdaság olyan módon lép be a növénytermesztésbe és állattartásba, hogy azok szó szerint leválnak a természetről. Pedig a természetes rendszerek tökéletesek. A talajban található mikro- és makrofauna alkotta Talaj Táplálékháló egy tökéletesen működő bio-gyár, amely sokkalta hatékonyabban működik, mint a mesterséges mezőgazdasági rendszerek. Ez a bio-gyár ingyen és bérmentve, 24 órában dolgozik és mi épp erről a tökéletes rendszerről választjuk le állatainkat, növényeinket.

 

 
5.jpg

Készen állunk változtatni!

Az Agrofutura biológiai alapú technológiái visszaállítják a mezőgazdaság immunitását. Mindezt úgy tesszük, hogy a mezőgazdasági ökoszisztéma (talaj, növény, állat) fizikailag, biológiailag és kémiailag egyaránt évről-évre mennyiségileg és minőségileg növekszik. Ez a fenntarthatóság! 

A lényeg nem a „bio”-ban van, hanem a természetes anyagok használatában. Az ökológiai egyensúlyon van a hangsúly, amely területenként más és más, azonban mindenhol a Természeti Törvények vonatkoznak rá. Technológiáink a Természet Törvényeivel harmóniában dolgoznak, így hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához.

A Terra Preta a Föld legtermékenyebb talaja a dél-amerikai esőerdőkben, amely évezredek alatt alakult ki. Jellemzői a szemcsés szerkezet 2 méter mélységig, illetve a gazdag Talajélet. Az elmúlt évek konvencionális mezőgazdasága a vegyszereken, nehézgépeken és az “icideken” (herbicid, fungicid, biocid) alapszik. Ez sajnos nehézcsapást mért a világ talajaira. Napjainkban a minőségi talajréteg mindössze
2 cm 2 % humusz tartalommal.

jungle.jpg

​Az Agrofutura célja olyan gazdálkodás megvalósítása, amely támogatja a talajéletet és a talaj humuszképző folyamatait.

A feladatunk ennek az állapotnak a visszaállítása a Terra Preta irányába. A talajművelés alapja annak megértése, hogy a talaj lényegi éltető alkotóelemei a talajban élő élőlények. Enélkül az életközösség nélkül a talaj csak élettelen por és homok.

A humusz nem egyenlő a szerves anyaggal. A szerves anyag biológiai lebomlása, majd újraépülése adja a humuszt. A humusz biztosítja a szerves anyag, víz, mikróbák, ásványok fennmaradását a talajban.

Egy ilyen talaj természetes immunrendszere erős és stabil, a kórokozó élőlényeket elnyomják a jótékonyak. Így a növény immunrendszere is erős lesz. Megszűnik a peszticid és fungicid szerek igénye.

 

Akit a téma jobban érdekel, IDE KATTINTVA olvashat egy nagyszerű értekezést a témában Dr. Molnár Gábor Miklóstól.

bottom of page