top of page

ÖKO-TRANZIT

Tanúsított ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása kezdő ökogazdáknak

Szolgáltatásunkat azoknak ajánljuk, akik

 • szeretnék megismerni az ökológiai (bio) gazdálkodás elvi és gyakorlati rendszerét,

 • tervezik, hogy részben vagy egészében átállnának biogazdálkodásra

 • már megszületett a döntés, hogy szeretnének fenntartható és biológiai módon gazdálkodni,

 • szeretnék pontosan tudni, hogy mire van szükség az ellenőrzési rendszerbe történő bejelentkezéshez, illetve milyen feltételeknek kell eleget tenni a bio státusz sikeres eléréséhez és fenntartásához.
   

Egy jól működő és eredményes öko gazdasághoz szükséges az ellenőrzési rendszer szabályainak, feltételeinek és azok alkalmazásának ismerete. Az Öko-Tranzit szolgáltatásunk azt célozza meg, hogy segítsük a gazdát a jogszabályi követelményrendszer megismerésében, a dokumentációk áttekintésében és elkészítésében.

A hozzáillő, gazdaságra szabott gyakorlati, biológiai alapú technológiai módszertanról pedig a Talaj Humusz Menedzsment (THM) programunkban olvashat. A két terület összehangolása adja a sikeres átállási stratégiát.

Ne bízza a véletlenre, legyen előre megtervezett az ökológiai átállása!

Az ÖKO-TRANZIT a sikeres átállás szolgáltatása, amelynek részei:

 • ökológiai gazdálkodás szabályrendszerének megismertetése;

 • feltételrendszer alkalmazhatóságának felmérése a gazdaságban;

 • ellenőrző szervezetek és hazai ellenőrzési rendszer bemutatása;

 • ellenőrző szervezethez való bejelentkezés (szerződéskötés) és kapcsolattartás támogatása;

 • átállás megtervezése, vetésforgó kialakítása;

 • kötelezően vezetendő dokumentációk áttekintése;

 • kötelezően vezetendő dokumentációk elkészítése, továbbá kapcsolattarás segítése a gazda és az ellenőrző szervezet között;

 • kötelező éves ellenőrzésre történő felkészítés;

 • engedélyezetten felhasználható termésnövelő anyagok és növényvédő szerek bemutatása.

 

ÖKO-TRANZIT szolgáltatásunkról további részleteket Dániel Zsuzska kolléganőnktől tudhatnak meg az alábbi elérhetőségeken:

 

Dániel Zsuzska

+36 30 947 0066

feherzsuzsi88@gmail.com

Az ökológiai gazdálkodásra történő átállásról bővebben

Mit jelent az ökológiai átállás?

Az ökológiai átállás egyszerre kell, hogy jelentse a gazdálkodási technológia biológiai elvű átalakulását, a földek kitisztulását és a jogszabályi felkészülést.

Az ökológiai gazdálkodásra történő átállás magába foglalja a kötelezően betartandó szabályrendszer és a vele járó változások folyamatának megismerését és végrehajtását. Az átállási idő gyepek, évelő takarmányok és szántóföldi növények esetében 2 év, évelő kultúrák, ültetvények esetében 3 év. Az ökológiai gazdálkodás szabályait az ellenőrzési rendszerbe történő bejelentkezés napjától, vagyis az átállás első napjától kötelező betartani.

Az átállási idő arra szolgál, hogy a földek és azok közvetlen környezete regenerálódjon és megújuljon: kitisztulnak a korábban használt kémiai vegyszerek a talajból, majd ezzel párhuzamosan kialakul és megerősödik a talajlakó élőlények hálózata, a táblaszélekre visszatelepülnek a hasznos rovarok, madarak és kisemlősök. A tudatosan kialakított vetésforgó hatására megnövekszik a talaj szervesanyag tartalma, nedvességtartalma, ezáltal jobban megkötődnek tápelemek. A talajban és a felszínen egyaránt újra beindulnak a természetes felépítő, lebontó és védekező folyamatok.

Az átállási időszak időt ad a gazdának, hogy kitapasztalja azokat a gazdálkodási módszereket és technológiákat, amelyek a legjobban illeszkednek területeihez, gazdaságához és saját szemléletéhez.

Az ökológiai feltételrendszer alkalmazása. Azaz mit jelent a gyakorlati gazdálkodásban konvencionálisról átállni biora?

A (konvencionális) gazdálkodás során kialakul egy időről időre végrehajtott módszertan, melynek elemei kiterjednek a növényvédelemre, tápanyagutánpótlásra, gyomkezelésre, talajművelésre, a termesztett növényfajokra és fajtákra, a felhasznált szaporítóanyagokra, az alkalmazott eszközökre és gépekre, továbbá a gazdaságban dolgozó emberekre.

A fent felsorolt elemek és ezek folyamatos kölcsönhatásai határozzák meg a gazdaságot. A konvencionális gazdálkodás során a megoldandó feladatokat és problémákat legtöbbször helyben, egy adott eljárással, szinte azonnali eredmény elvárásával oldják meg. Ha a bio gazdálkodásnak így indulunk neki, akkor az ökológiai szabályrendszer jelentősen leszűkíti majd lehetőségeinket!

A lenti ábrával azt szemléltetjük, hogy amennyiben az ökológiai gazdálkodás szabályaira, keretrendszerként tekintünk, akkor a konvencionális gazdálkodásunkban megszokott és többségében működő rendszerünk meghatározó elemeit (műtrágya, gyomirtó, növényvédő szerek) szükséges teljesen vagy részben elhagynunk, azaz a kereten kívül hagyni.

Vajon elegendők-e a keretrendszeren belül maradt elemeink egy jól működő, stabil gazdaság fenntartásához?

Abra.jpg

A szemléltetett ábra segítségével a fentebb feltett kérdésre minden józan gazda azt mondaná, hogy természetesen NEM.

 

…De akkor mivel dolgozzunk a gazdaságban?

 

A legjobb megoldásokat és technológiai elemeket akkor találjuk meg, ha összefüggésekben gondolkodunk. Az ökológiai gazdálkodás akkor lesz sikeres, ha párhuzamosan olyan műveleteket alkalmazunk, amelyek egyidejűleg több problémára nyújtanak megoldást.

Korabra.jpg

Azt javasoljuk az átállni kívánó gazdáknak, hogy az előírásokra tekintsenek úgy, mint egy alapra, amelyből rengeteg alternatíva és újszerű megoldás áll rendelkezésre. Ebben segít a Talaj Humusz Menedzsment, amellyel máris sokkal tágabbnak tűnnek a biogazdálkodás lehetőségei.

 

Az ökológia tudományos fogalmát sokan és sokféleképpen írták le, de mindegyikről elmondható, hogy az összefüggésekre és egy nagyobb rendszerben történő kölcsönhatásrendszerre próbál rávilágítani. Például a gyomkezelés nem a gyomirtásnál kezdődik és ér véget, a talajnedvességet nem csak öntözéssel tudjuk pótolni, a növényeink nem csak a kijuttatott kémiai úton előállított termésnövelőktől lesznek erősek, egészségesek és bő termésűek. Az ökológiai gazdálkodás nem nehezebb, mint a konvencionális, azonban tovább kell látnunk az ötletszerű problémamegoldásnál. Szükséges hozzá a jó stratégia, amelyben együttműködünk a természettel és gazdasági környezetünket ehhez az együttműködéshez igazítjuk.

A gazda döntése, hogy melyik megoldást és utat választja az ökológiai szemléletrendszernek = szabályrendszernek megfelelő lehetőségek közül.

 

Az ÖKO-TRANZIT és a Talaj Humusz Menedzsment szolgáltatásaink együttesen
segítik a gazdát az eredményes átállásban!

bottom of page