top of page

OKTATÁSOK, KÉPZÉSEK

A tudás hatalom! - tartja a mondás. Ma már ezt azzal egészítenénk ki, hogy a tudás függetlenség! A tudás birtokában vagyunk képesek jó döntéseket hozni. Minél nagyobb a tudásunk, annál megalapozottabb a döntésünk. A döntési lehetőségünk szabaddá tesz bennünket, képessé az önellátásra, az öngondoskodásra és a függetlenségre.

Oktatásainkon a gazdák megszerezhetik azt a tudást, amellyel erősíthetik gazdaságuk sikeres talaj megújító szemléletű működtetését. Nem iskolapadba akarunk benneteket beültetni, az oktatásaink kifejezetten a gyakorlatra épülnek.

Kurzusaink

Humuszmenedzsment és Biomassza feldolgozás felsőfokon oktatás

2020. szeptember 12-én Humuszmenedzsment és 13-án Biomassza feldolgozás

Helyszín

Szeleshát tanya, 5420 Túrkeve, Szeleshát tanya 1.

Részvételi díj

5000,- Ft/nap

Fizetés előre utalással vagy a helyszínen készpénzben

Részvétel

Naponta vagy mindkét napon. Amennyiben mindkét napon részt veszel szállást tudunk biztosítani (térítés ellenében) a túrkevei Kamilla Vendégházban.

 

Jelentkezés előzetesen

Szőllősi Gábor, szollosi.gabor@agrofutura.hu

A díj tartalma

Humuszmenedzsment

Elméleti és gyakorlati oktatás a módszertan részleteivel szántóföldön és a kiskertben

Gépi bemutatók (talajművelés, gyomkezelés, mikrobiológiai oltások)

Talajvizsgálat közösen

Biomassza feldolgozás

  • Komplett biomassza feldolgozási szemléletet és megalapozó tudást;

  • Képességet, hogy a biomasszádból a legtöbbet hozd ki és ki tudd váltani a műtrágyákat, növényvédő szereket otthon készített biológiai szerekkel;

  • Humuszkomposztálás tankönyv, 80 oldal;

  • Power Point prezentáció, kb 150 oldal;

  • Ebéd és frissítők

 

Sorra veszünk minden olyan technológiát, amellyel profi módon, egész éven át képes leszel az összes biomasszád a legnagyobb hozzáadott értékkel feldolgozni.

Kontrollált Aerob Humuszkomposztálás - a Bionika komposzt készítőjének, az Urs Landmanagament módszere

 

Komposzttea - hogyan, mikor, mennyit, vortex és hagyományos technológiával. Minden, amit tudni akarsz

 

Johnson-SU féle komposztáló bioreaktor - minimális erőkifejtéssel maximális eredmény

Bioszén gyártás otthon a Kon-Ti-Kivel - ismerd meg a bioszén képességeit és használatát

Bokashi tápanyag bomba készítése -  nagy volumenű, homogén növényi biomassza feldolgozása

Trágyakezelés háromféleképpen - ha csak szerves trágyád van, bemutatunk 3 kezelési módszert, amely figyelembe veszi a rendelkezésre álló időt, helyet, gépeket, trágya volument

Ezen ez napon megismerjük az egyes technológiákat, megérted céljait, lehetőségeit. Képes leszel összeállítani a saját éves biomassza áramodnak és termesztési módszerednek megfelelő biomassza feldolgozási technolóiai mixet

Csatlakozz te is a független, önellátó, biológiai alapokon gazdálkodó gazdatársainkhoz!

Humuszmenedzsment elméleti oktatás

 

Kurzus célja

Ez a 4 órás kurzus bevezet bennünket a Talaj Humusz Menedzsment (THM) 4 elemébe:

 

  1. Talaj Táplálékháló elmélete,

  2. Humuszkomposzt és komposzt tea készítése, használata,

  3. Növénymenedzsment (növénytársítás, vetésforgó, takarónövények és mulcsozás),

  4. Forgatás nélküli talajművelés. 

 

Megismerjük a Talaj Táplálékháló koncepcióját. Megismerjük a Táplálékháló résztvevőit, tevékenységüket, összefüggéseket az együttélésükben. Rámutatunk a környezeti hatásokra legyen az természeti, kémiai (műtrágyák, növényvédő szerek), fizikai (talajművelés) vagy biológiai (mikrobiológiai szerek). Megértjük a változatosság fontosságát a talajszint alatt és felett. Gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be ezt a talajkímélő módszert.

Talaj Táplálékháló minőségi és mennyiségi vizsgálat mikroszkóppal

Kurzus célja

Ezzel a tudással képesek vagyunk otthoni körülmények között, labor bevonása nélkül, olyan talaj/komposzt/komposzttea vizsgálatokat elvégezni, amely alapján meg tudjuk ítélni annak mennyiségi és minőségi állapotát. Képesek leszünk döntést hozni a beavatkozás módjáról (komposzttea minőség, komposzt kezelés, talajerő utánpótlás, talajművelés, mulcsozás).

Kinek ajánljuk?

A kurzus azoknak a gazdáknak, kertészeknek szól, akik már komposztálnak, vagy nem komposztálnak, de szeretnének ALKO-t használni. Vagy csak érdekel a mikrobiológia.

Tematika

Az 1 napos kurzus során megismerjük a mikróbák morfológiai jellemzőit, hogy a mikroszkópos vizsgálat során azonosítani tudjuk őket. Továbbá rálátunk azokra az egyéb jellemzőkre, amelyek segítenek a talaj minőségét megállapítani (ásványok, fulvo/huminsav jelenléte, aggregátumok, stb.) A nap végére megértjük a változatosság fontosságát.

A mikroszkóp használata és minta előkészítése. Megismerjük a mikroszkóp használatát, illetve a talaj és komposztminták előkészítésének menetét a vizsgálatra. Megtanuljuk a sikeres és pontos mintavételezést.

Megismerjük a Soil Food Web vizsgálati módszertant, aminek segítségével általános képet kaphatunk a mintánk Táplálékhálójának változatosságáról, aerob/anaerob a rendszer minőségéről, a talaj/komposzt érettségéről, stb. A vizsgálat eredményeként képesek leszünk véleményt alkotni a talaj/komposzt mikrobiológiai állapotáról, amely támpont lehet a további beavatkozásokhoz.

Végigviszünk egy teljes vizsgálati sort közösen, majd mindenki maga az általa hozott mintát vizsgálja meg. A tapasztaltakat megosztjuk egymással. A nap végére a mintákból felismerjük a baktériumokat, az aerob/anaerob gombákat, a protozoákat, a fonálférgeket, az ásványi szemcséket és a szerves anyag darabkákat, a fulvo és huminsav darabokat.

Komposztmesterképzés
Képzés célja

A komposztmester képzésünket speciálisan azokra a partnerekre fejlesztettük, akik a gépesített irányított aerob humuszkomposztálás módszerét kívánják bevezetni.

Kinek ajánljuk?

Kertészetek, önkormányzatok, fenntartók, állattartók.

Tematika

Az együttműködés egy intenzív 3-4 hónapos folyamat, amelynek eredményeképp a partner képes önállóan magas minőségű humuszkomposztot előállítani. Az együttműködés röviden összefoglalva a következő lépésekből áll:

1. Felmérjük a rendelkezésre álló biomasszák típusait, a mennyiségeket, forrásokat, érkezési (gyűjtési) gyakoriságot és a feldolgozottság mértékét.

2. Megállapítjuk a receptúrát.

3. Felmérjük a jelenlegi gépparkot. Figyelembe véve a biomassza áram jellemzőit, javaslatot teszünk a szükséges gépi infrastruktúra beszerzésére. Ide tartozik az erőgép, komposztforgató, faaprító, gyűjtős fűkasza, toptex fólia, rosta, különböző kanalak (pl. homlokrakodó, vagy trágyavilla) és a kijuttatás eszközei.

4. Közösen megkeressük az alkalmas helyszínt!

5. Szükség esetén megszerezzük az engedélyeket.

6. Üzembe helyezzük a gépparkot, oktatjuk a személyzetet.

7. Közösen felépítjük az első prizmát, majd a teljes, 8 hetes folyamatot végigkövetjük. Heti rendszerességgel személyes  konzultációt tartunk, illetve napi kapcsolatot tartunk telefonon, interneten. Visszajelzést adunk a szükséges beavatkozásokról. Közösen végezzük el a napi és a heti méréseket.

8. A kész humuszkomposzt jelenti a képzés végét

bottom of page