top of page

Komposzttea kezelések tavasszal

Hamarosan indul a szezon és itt az ideje az első teás kezeléseknek, de látva az időjárást, azt is írhatjuk, hogy sok szempontból már szezonban vagyunk, meg azt is írhatjuk, hogy nem tudjuk, mikor kezdődik a szezon. Az idő lassan melegszik, de előttünk van még március és április, ami évek óta meglepetéseket okoz. Az aszály és az állandó szél közben megviseli a növényeket. Ilyenkor minden segítség jól jön a növényeknek.


A komposzttea vizét nem szükséges előmelegíteni, de 24-36 órát járassuk a gépet a legjobb minőség elérése érdekében. A kész teához adagoljunk folyékony huminsavat (pl. Prohumin) 1l/1000 liter mennyiségben, ami javítja a tapadást és UV védelmet nyújt. A kijuttatási mennyiség 100 l/Ha. A tea keverhető gyomírtószerrel és folyékony műtrágyával, lombtrágyával, amennyiben az oldat EC-je kevesebb, mint 4. A tea 1:2-5 arányban hígítható, csepegtető, öntöző rendszerbe felszívható.

 

Szántóföld


Őszi vetés


A búza, tönköly, árpa, repce stb. az ország több területén fagyási sérüléseket és vízhiányt egyaránt mutatnak. Az intenzív tápanyag felvétel majd csak 8-10°C talajhőmérséklettel indul meg. Egy ilyen helyzetben indokolt lehet egy korai komposztteás kezelés: növeli a fotoszintézist, növekedési hormon termelő baktériumokat is kijuttatunk és még bőven jut a talajra, így a szármaradványok is kapnak szénhidrát bontó baktériumokat, gombákat. Végezzük a kezelést egyszerű permetezéssel. Gyomfésű, borona, hengerezés használata esetén a munkamenettel egyszerre vagy a munkát követően 1-2 napon belül.


Tavaszi vetés


A vetés előtti kijuttatással a talaj tápanyag mobilizására használjuk, a vetéssel egy menetben a csírázást és kezdeti fejlődést tudjuk támogatni biokontroll hatással együtt, a vetést követően pedig főleg a növekedés támogatás és a biokontroll hatás jut előtérbe.

Ha van szármaradvány a felszínen és van tavaszi talajmunka, akkor a talajmunka előtt max. 1 nappal, vagy azzal egy menetben juttassuk ki a teát. Ha a vetéssel egy menetben tudunk folyadékot kijuttatni, akkor a vetéssel egy menetben vagy a kelést követő 20. nap környékén. Ha nincs szármaradvány a talajon, akkor vetéssel egy menetben, vagy a kelést követő 20. napon a legjobb az első kezelés.

Ha történik szerves trágya/műtrágya kijuttatás, akkor a kiszórt trágyára a bedolgozás előtt vagy azzal egy menetben fújjuk a teát.Zöldség kultúra


Fóliában


A vetés előtti öntözéssel juttassuk ki a teát a teljes felületre kiszórva. Ha történik talajfertőtlenítés, akkor a kezelés utáni 5. nap környékén juttassuk ki a teát. A palántákat mielőbb locsoljuk be, illetve az ültetést követően mielőbb kaphatnak egy lombkezelést, ami támogatja a stresszkezelést.


Szabadföldön


Hasonlóan járjunk el, mint a szántóföldi tavaszi vetéssel.


Palántázás


A legjobban úgy járhatunk el, ha a palántaföldet locsoljuk be a komposztteával még a megvetés előtt. 100 liter közeghez 5 liter teát adjunk.Gyümölcsösök


Gyümölcsösök esetén általánosságban elmondható, hogy a nagyobb lé érdekében 1:2-5 arányban hígítható a kész komposzttea.

A talajra gyakorlatilag bármikor fújható, aminek a biokontroll hatás az elsődleges célja. A kórokozó gombák a talajban és a fák alatti elhullott lombon telelnek át és innen indítják spóráikat. A lehullott lomb esetén, ha van lehetőség zúzásra, akkor a zúzást követően fújjunk. Ha tervezel talajmunkát, akkor a talajmunka előtt juttasd ki.

A tavaszi lemosózás történhet önmagában a komposztteával, azonban ha van valamilyen olajos, kémiai szerhasználat, akkor a kezelés utáni 5. naptól lehet teával is kezelni.


Legelő, kaszáló


A tea bármikor kijuttatható, de érdemes megvárni a 6-8°C talajhőmérsékletet.Park, dísznövény, gyep


Az időjárás alaposan megviseli kertjeinket. Több kertben akár már most is öntözésre lehet szükség a kaspós növények esetén. A gyep regenerációja is gyenge, így jól jön a biológiai segítség. Időzítsük az első kezelést egy esősebb nap után, hogy a környezet párás, nedves legyen. Fújjuk a teát a talajra, lombra, ágakra egyaránt bármely napszakban. A kezelés 2 -3 hét múlva ismételhető.

Városi parkok esetében a gyümölcsösökhöz hasonlóan járjunk el. 

Komposzttea készítéshez AF-ALKO gépcsaládunkat javasoljuk, melyek minden igényt kielégítenek.


Komposzttea gépeinken sokat fejlesztettük az évek alatt. Ma már a teljes AF-alko gépcsalád kompakt eszköz, amik a legjobb minőséget képviselik.

Korábbi vásárlóink számára (pl. IBC tartály rendszerű komposzttea gép, fém komposzthálóval) a gép fejlesztését javasoljuk, műanyag hálóval és kamlok rendszerű gyorscsatlakozóval. Ez a költséghatékony fejlesztés sokat egyszerűsít a teakészítés folyamatán. E szolgáltatásunkkal kapcsolatban kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot.


 

Áraink 2022-ben sem változnak. A Humusline Humuszkomposzt esetében garantáljuk a legmagasabb mikrobiológiai minőséget: min. 2 x 10⁹ cfu/gramm és min. 1200 mikrobiológiai faj.コメント


bottom of page