top of page

SFR - Stockholm Faültetési Rendszer

Rendszer, amely egyszerre szolgálja a fák, a városüzemeltetés és a városlakók érdekeit

A 2010-es évek elején Stockholm belekezdett a nulla CO2 kibocsájtású zöld város programjának fejlesztésébe. Olyan komplex megoldásokat kerestek, amely egyszerre jár pozitív hatással a természeti környezetre, a városüzemeltetés érdekeire és a városlakók életminőségére. A Stockholm Faültetési Rendszer az egyik legsikeresebb program, amelyet büszkén és nagy bizakodással valósítunk meg Magyarországon!

Jelenlegi rendszerek

A gyengén növekvő és fejlődésükben elakadt városi fák nemcsak szomorú városképet jelentenek, hanem kihasználatlan lehetőség a városok számára, hogy jobb életminőséget kínáljanak lakóiknak. A városok - függetlenül attól, hogy falvak vagy megavárosok - egyre inkább küzdenek a következő problémákkal:

 

 •     Magas zajszint

 •     Túl magas CO2-érték

 •     Szennyvízproblémák

 •     Túlmelegedés

 •     Viharok esetén magas kockázatok

 •     Szomorú városkép

 •     Rossz városi levegő

 

Az egészséges és jól fejlett városi fák számos előnyt jelenthetnek, mint tüdő és szűrők a városok számára. A stockholmi faültetési rendszer - röviden "SFR" - lehetőséget kínál a városüzemeltetők ÉS a nagyvárosi területek lakói számára.

 

A képből jól látható, hogy a fa nem fejlődhet ki a felületek és a "betoncserép" lezárása miatt. A gyökerek bezáródnak, túl kevés víz jut a gyökerekhez, és a tápanyagellátás több mint korlátozott.

 

A logikus következmény a nagyon gyenge növekedésű, betegségektől szenvedő és érzékeny fák. A felszíni vizek nagy része nem érhető el a fa számára, hanem szennyvízcsatornán keresztül elvezetik, ami viszont ártalmatlanítási költségeket jelent a közösség számára.

SFR 1.png

A megoldás

Minden burkolt felület (az utak kivételével) nyitott pórusokkal kerül kialakításra. Minden felszíni víz behatolhat a fák gyökérzónájába, ahol az eltárolódhat.

 

A közművek ellenőrzéshez és karbantartáshoz szükséges összes vezeték hozzáférhető egy bejárható közműalagúton keresztül. Minden fa kap legalább 30 m3 gyökérzetet. Ennek eredményeként fánként körülbelül évente 5000 liter víz tárolható.

 

A fák ismét egészséges növekedést mutatnak, és elérhetik természetes korukat (100 év felett).

sfr3.png

Az utcák felszíni vizét aknákon keresztül vezetjük az alatta lévő vízelvezető kavicsba, ami eloszlatja és egyenletesen beszivárogtatja a fa gyökérzónáját körülvevő szerkezeti talajba.

 

A csatorna túlfolyója biztosítja, hogy a fagyra hajlamos zóna száraz maradjon. Ez azt jelenti, hogy minden fa gyökere az alsó szerkezeti talajban marad, és a felületen nincs károsodás.

 

Télen a teljes sós felszíni vizet egy zárható fedélen keresztül közvetlenül a csatornába lehet vezetni.

Maga a fa ültető gödre egy szerkezetgazdag szubsztráttal van megtöltve.

sfr2.jpg

A szerkezeti talaj

A kövekből/betonzúzalékból épített durva szerkezet pórusait speciális finomszubsztrátummal töltjük fel (mossuk bele). Erre a célra egy speciális terméket fejlesztettünk ki, melynek alapja a bioszén. Ez a Talajaktivátor biztosítja a megfelelő tápanyagokat és biológiát, továbbá több száz évig stabil is marad. A finomszubsztrátum 1 rész Talajaktivátorból és 4 rész mosott kvarchomokból áll. A Sonnenerde GmbH Ausztriában egyedülálló bioszéntermelő üzeme és a speciálisan kifejlesztett aktiválási technológiájának biztosítja az állandó és magas színvonalú alapanyag ellátást.

Az előnyök és a jövő

 •     Zajcsökkentés akár 10 dB-lel

 •    Évente 100 autókilométernyi CO2 megkötése

 •     Napi 400 liter vízpárologtatás

 •     Hűtés 5°C-ig

 •     Vízvisszatartás akár 5000 liter fánként

 •     Évente 1,3 kg finompor szűrés

bottom of page