top of page

TALAJ HUMUSZ MENEDZSMENT

Minden egészség alapja az „élő” humusz a talajban. Meg kell találnunk azt az utat és azokat az eszközöket, amellyel a meglévő humuszt stabilizálni, ill. növelni tudjuk.  A Talaj Humusz Menedzsment  gyakorlatias módszert és sok egyéni lehetőséget kínál, hogy rövid idő alatt humuszt stabilizáljunk és építsünk.

 

Figyelmünket a talajra fordítjuk, elsősorban annak +/-6 cm-es zónájára. A rizoszférában (gyökértől mért 1-3 mm-es zóna) zajlódik le a talaj mikrobiológiai, un. talaj táplálékháló tevékenység jelentős része. Ez a tevékenység adja a talajéletet.

A Talaj Humusz Menedzsment feladata a talaj táplálékhálóháló diverzifikálása és növelése úgy, hogy közben hosszú szénláncú humuszt építünk a talajban. Fontos, hogy a humusz nem egyenlő a szerves anyaggal (SZA). A SZA lebomlása, majd újraépülése a talaj táplálékháló feladata, amely eredménye a humusz. A humusz mintegy szivacsként levegőt, vizet, tápanyagot és mikrobiológiai életteret szolgáltat a növények számára.

Egy ilyen talaj természetes immunrendszere erős és stabil, amelyben a kórokozó élőlényeket elnyomják a jótékonyak. Így a növény immunrendszere is erős lesz. Megszűnik a peszticid és fungicid szerek igénye, beindul a természetes tápanyag körforgás, a talaj porozitása nő.

A Talaj Humusz Menedzsment 4 eleme - integrált rendszer

Anchor 1

ÖKO GAZDA VAGY? Erre a módszerre kompletten tudsz építeni.

ÁTÁLLÁSBAN VAGY? Az átmenetet jóval sikeresebbé teheted!

KONVENCIONÁLISAN GAZDÁLKODSZ? A THM segít a vegyszerek okozta talajkárosodást kompenzálni és fokozatosan csökkentheted a műtrágyát, növényvédő szereket, gyomirtókat.

OKTATÁS, TANÁCSADÁS

 

Az együttműködést egy hosszabb-rövidebb (fél-egy nap) "oktatással" kezdjük, aminek célja annak megértése, hogy mi történik a talajban mikrobiológiai szinten. Megismerjük, hogy milyen kölcsönhatás van a mikrobiológia, talaj épülése és a növényi gyökérzet között és megértjük, hogy az egyes mezőgazdasági műveletek hogyan rombolják vagy építik ezeket a kölcsönhatásokat. Úgy tapasztaljuk, hogy ezek hiánypótló információk, tudások és a gazdák örülnek az újdonságnak.

Amennyiben valaki tovább szeretne mélyülni a témákban, akkor részt vehet további képzéseinken, amelyekről ITT olvashatsz.

A tanácsadás kezdetén felmérjük a gazdaság lehetőségeit: gépek, eszközök, munkaerő, gazdasági célok, vetésforgó, stb. majd ehhez szabjuk a THM bevezetését. Ezek hosszabb, bizalmas beszélgetések, amikor mi javaslatokat teszünk és a gazda dönt.

MIKROBIOLÓGIA PÓTLÁS

Humuszkomposzt és komposzttea használata

Általános elmondható, hogy a legtöbb talaj degradált, erősen lepusztult. Ez azt jelenti, hogy szerves anyagban szegény, tömörödött és mikrobiológiailag legyengült. Ahhoz, hogy a talaj önfenntartó tápanyag körforgását beindítsuk pótolni kell a mikrobiológiát a talajokban méghozzá a legszélesebb spektrumban és mennyiségben. Ennek eszköze a magas biológiai tartalmú humuszkomposzt és az ebből előállított folyadék, a komposzt tea.

Amennyiben lehetséges bevezetjük a kézi vagy gép forgatásos komposztálást. Ez elsősorban a nagy növényi biomassza "hulladékkal" rendelkező kertészetek és az állattartó telepek esetében valószínű. A komposzt tea azonban egyszerű, olcsó és kimagaslóan hatékony megoldás mindenki számára. A komposztálásról olvass ITT, a komposzt teáról ITT bővebben.

NÖVÉNYMENEDZSMENT

Vetésforgó, növénytársítás, zöldtrágya, takarónövények, mulcsozás

A folyamatos talajtakarás, azaz az élő gyökérzet csodákat művel a talajban: fentről védi a talajt az eróziótól, míg a felszín alatt eteti a mikrobiológiát, lazít, tápanyagot tár fel és köt meg, gyomokat nyom el, stb. A jól összeválogatott takarónövény mix remekül kezelő az elővetemény hatásait és tökéletes terepet biztosít a főnövénynek. Kapás növények esetén törekszünk a sorközök élőnövényes takarására.

A monokultúra egyoldalúan használja ki a talajt, ezért ahol csak lehet növénytársításokat ajánlunk. Nem csak a kertészetben, hanem a szántón is megvalósítható.

Egy jó mulcs félsiker: kertészetben és szántóföldön egyaránt. Legyen a mulcson hagyott zöldtrágya növényed tápanyag forrása, talajod védelmezője.

Szakszerű használatukban tanácsadást nyújtunk, igény szerint összeállítjuk a takarónövény keverékeket a gazdaság egyéni lehetőségeire szabva (gép, magméret, stb.).

 

Kulcsfontosságú, hogy a takarónövényt egyenértékű vetésnek kell tekinteni a főnövénnyel, így nem csalódás lesz, hanem megfontolt befektetés!

TALAJMŰVELÉS, VETÉS

Forgatás nélküli talajművelés, minimum till, no till, direktvetés

A talaj bolygatását el kell kerülni, mert minden tevékenységünk kárt okoz a talajban. Ha mással nem a gép, vagy a talpunk tömörítő hatásával mindenképp. Ezen elv mentén építjük fel a talajművelést és a vetést.

Szükséges felhagyni a forgatásos talajműveléssel, elsősorban a szántással. Számtalan tévhit van a szántás körül, és kevés szó esik arról, hogy mekkora talajpusztító hatása van. Ezért kiváltjuk grubberrel, kultivátorral, sekély tárcsázással, tömörítő hengerekkel. VAGY nem is művelünk talajt, csak vetünk és aratunk és vetünk és aratunk. Ez a No till.

Hozzátesszük, hogy az esetek többségében nem a talajművelő eszközt kell lecserélni, hanem a meglévőt kell a THM módszerhez igazítani. Cél, hogy áttérjünk az egymenetes művelésre (pl. minden eszközön komposzt teát juttatsz ki és mindig zárod a talajt) és csak okszerűen műveljük a talajt.

A direktvetőgépek használata elkerülhetetlen. A direktvetőgépek a talaj megnyitása nélkül, közvetlen a vetési mélységbe teszik a magot. Így tudsz mulcsba vagy tarlóba vetni talajmunka nélkül. Minden nagy márka gyárt olyen vetőgépet, mégis a legjobbnak a Kökény Attila féle csoroszlyával szerelt RAD vetőgépet tartjuk! ITT a prospektusa. Kiváló áron, könnyen kezelhető gépet kapsz!

Ahhoz, hogy valaki eljusson a no till vagy minimum till gazdálkodásig, a talajt fel kell tölteni és beindítani önellátó folyamatait. Erről szól a Talaj Humusz Menedzsment.

Hol használható a Talaj Humusz Menedzsment?
Mindenhol, ahol talajba akarsz növényt ültetni!

 

  • Szántóföldi gabona- és szabadföldi zöldségtermesztésre

 

Terület mérettől független kezelést tesz lehetővé a tarlókezeléstől egészen a növényvédelemig. Célunk, hogy a Talaj Táplálékháló dolgozzon helyettünk a tápanyagellátásban, növényvédelemben. A Talaj Humusz Menedzsment minden eleme önállóan is, lépésről-lépésre bevezethető.

 

  • Fólia kertészetek, üvegházak

 

Ezek a zárt rendszerek az átlagosnál is intenzívebb gazdálkodást igényelnek. Módszereink képesek olcsón és hatékonyan gyakori beavatkozásokat elsősorban a komposzt és az ALKO használatával. Mindeközben sok biomassza hulladék keletkezik, ami kitűnő komposzt alapanyag.

 

  • Gyep- és legelő területek gondozása

 

Cél a nagyobb tömegű biomassza, hosszabb vegetációs időszakok, tápdúsabb növények és gyorsabb regenerálódás kaszálás, legeltetés után. Kidolgozott gyepkezelési programunkat ajánljuk a Gazdáknak elsősorban az ALKO használatával.

 

  • Gyümölcsösök 

 

A monokultúrás gyümölcsösök intenzív növényvédelmi igényét, illetve az egészséges gyökérzóna életet ALKO-val és komposzttal oldjuk meg. Olcsó, hatékony, vegyszermentes. Próbáld ki!

 

  • Faiskolákban, dísznövénykertészetekben

 

Tápanyagpótlás, növényvédelem természetes módon, egyszerűen és olcsón. Ezt ajánljuk a faiskoláknak.

  • Sportlétesítményekben

 

 

bottom of page