top of page

Szaktanácsadás / Humuszmenedzsment

A Humuszmenedzsment program egy olyan biológiai alapú növénytermesztési technológia, melynek célja termőtalaj azon képességének visszaállítása, hogy humuszt legyen képes előállítani a nagyüzemi viszonyok közepette is.

Minden alapja a humusz

Minden talaj egészség alapja az „élő” humusz a talajban. A humuszképzés folyamatában a talajban megkötődik és stabilizálódik a szén. A folyamathoz számos olyan fizikai, kémiai és biológiai együtthatásnak kell jelen lennie, amelyeknek zavartalan környezetre van szüksége.
 

Meg kell találnunk azt az utat és azokat az eszközöket, amellyel a meglévő humuszt stabilizálni, ill. növelni tudjuk. A talajegészség egyensúlyi állapotát a talajlakó élőlények és az élő növények közötti dinamikus együttműködés határozza meg.
 

A humusz szivacsként levegőt, vizet, tápanyagot és jótékony mikrobiológiai életteret szolgáltat a növények számára. Egy ilyen talaj természetes immunrendszere erős és stabil, amelyben a kórokozó élőlényeket elnyomják a jótékonyak, folyamatos a talaj aggregátum
építése, amely javítja a talaj víz,- és tápanyag megtartó és feltáró képességét. Az ilyen talaj képes a növény számára az intenzív időjárási változások okozta stresszek átvészeléséhez alapot, puffert biztosítani.

Humusz.jpg
Problémák a talajban.jpg

Problémák a talajban

A talajtömörödés, a mikrobiológiai kórokozók (bakteriális, gombás, fonálférgek, stb.), a károkozó rovarok és gyomnövények nagy számossága, a rossz vízháztartás és tápanyag szolgáltató képesség arról tanúskodnak, hogy a talaj önmegújító, szolgáltató képességei nem működnek. A gazda csak egyre nagyobb input mennyiséggel (gép, gázolaj, növényvédőszer, stb.) képes az eredményeit fenntartani, miközben a humusztartalékokat feléli.

 

Fontos felismerés, hogy a talajpusztulás oka a gazda tevékenysége, jellemző mezőgazdasági gyakorlata. Innen lehet, elsősorban fejben, átállítani a gazdálkodást valós biológiai alapokra.
 

Mik ezek a jellemzően káros gyakorlatok? Intenzív talajmunka, mint a szántás, tárcsázás, rotálás, talajmarózás, a gépek talajnyomása. A szerves anyag pótlás hiánya, kezeletlen trágya kihordása. Fekete tarlón hagyás nyárra és a téli szezonra, sorközök művelés gyümölcsösökben. Vegyszerek használata az intenzív gazdálkodásban különös tekintettel a nitrát alapú műtrágyákra, a gombaölőkre (ide értve a rézalapú szerek intenzív használatát is), talajfertőtlenítő szerekre. Ezek a folyamatok tönkreteszik a finom mikrobiológia hálózatokat és a talaj aggregátumokat. Alapvetően a fizikában (gépek) és a kémiában (vegyszerek) bízik a gazda és a biológiai lábra alig figyel.

A technológia

THM-technologia.webp

Alkalmazási területek

Szántóföld.jpg

Szántóföld

Zöldségkultúra.jpg

Zöldségkultúra

Gyümölcsök.jpg

Gyümölcsösök

Legelő-kaszálló.jpg

Legelő, kaszáló

Park-dísznövény-kert.jpg

Park, dísznövény, gyep

Talajművelés.jpg

Talajművelés

Forgatás nélküli talajművelés, minimum till, no till, direktvetés

A talaj bolygatását el kell kerülni, mert minden tevékenységünk kárt okoz a talajban. Ha mással nem a gép, vagy a talpunk tömörítő hatásával mindenképp. Ezen elv mentén építjük fel a talajművelést és a vetést.

Szükséges felhagyni a forgatásos talajműveléssel, elsősorban a szántással. Számtalan tévhit van a szántás körül, és kevés szó esik arról, hogy mekkora talajpusztító hatása van. Ezért kiváltjuk grubberrel, kultivátorral, sekély tárcsázással, tömörítő hengerekkel. VAGY nem is művelünk talajt, csak vetünk és aratunk és vetünk és aratunk. Ez a No till.

Hozzátesszük, hogy az esetek többségében nem a talajművelő eszközt kell lecserélni, hanem a meglévőt kell a THM módszerhez igazítani. Cél, hogy áttérjünk az egymenetes művelésre (pl. minden eszközön komposzt teát juttatsz ki és mindig zárod a talajt) és csak okszerűen műveljük a talajt.

A direktvetőgépek használata elkerülhetetlen. A direktvetőgépek a talaj megnyitása nélkül, közvetlen a vetési mélységbe teszik a magot. Így tudsz mulcsba vagy tarlóba vetni talajmunka nélkül. Minden nagy márka gyárt ilyen vetőgépet.

Ahhoz, hogy valaki eljusson a no till vagy minimum till gazdálkodásig, a talajt fel kell tölteni és beindítani önellátó folyamatait. Erről szól a Talajhumuszmenedzsment.

Talaj
Tápanyag és mikrobiológia pótlás.jpg

Tápanyag és mikrobiológia pótlás

Komposzttea és humuszkomposzt

Általános elmondható, hogy a legtöbb talaj degradált, erősen lepusztult. Ez azt jelenti, hogy szerves anyagban szegény, tömörödött és mikrobiológiailag legyengült. Ahhoz, hogy a talaj önfenntartó tápanyag körforgását beindítsuk pótolni kell a mikrobiológiát a talajokban méghozzá a legszélesebb spektrumban és mennyiségben. Ennek eszköze a magas biológiai tartalmú humuszkomposzt és az ebből előállított folyadék, a komposzt tea.

Amennyiben lehetséges bevezetjük a kézi vagy gép forgatásos komposztálást. Ez elsősorban a nagy növényi biomassza "hulladékkal" rendelkező kertészetek és az állattartó telepek esetében valószínű. A komposzt tea azonban egyszerű, olcsó és kimagaslóan hatékony megoldás mindenki számára.

Tápanyag
Növénymenedzsment.jpg

Növénymenedzsment

Vetésforgó, növénytársítás, zöldtrágya, takarónövények, mulcsozás

A folyamatos talajtakarás, azaz az élő gyökérzet csodákat művel a talajban: fentről védi a talajt az eróziótól, míg a felszín alatt eteti a mikrobiológiát, lazít, tápanyagot tár fel és köt meg, gyomokat nyom el, stb. A jól összeválogatott takarónövény mix remekül kezelő az elővetemény hatásait és tökéletes terepet biztosít a főnövénynek. Kapás növények esetén törekszünk a sorközök élőnövényes takarására.

A monokultúra egyoldalúan használja ki a talajt, ezért ahol csak lehet növénytársításokat ajánlunk. Nem csak a kertészetben, hanem a szántón is megvalósítható.

Egy jó mulcs félsiker: kertészetben és szántóföldön egyaránt. Legyen a mulcson hagyott zöldtrágya növényed tápanyag forrása, talajod védelmezője.

Szakszerű használatukban tanácsadást nyújtunk, igény szerint összeállítjuk a takarónövény keverékeket a gazdaság egyéni lehetőségeire szabva (gép, magméret, stb.).

 

Kulcsfontosságú, hogy a takarónövényt egyenértékű vetésnek kell tekinteni a főnövénnyel, így nem csalódás lesz, hanem megfontolt befektetés!

Növények
Takarónövények.jpg

Előadásaink a témában

Talajhumuszmenedzsment 1. rész
Talajhumuszmenedzsment 2. rész
Talaj.jpg
Érdekli a technológia?
Szőlősi Gábor.jpg

Szőllősi Gábor, cégvezető

Agrofutura Mo. Kft.

5420 Túrkeve, Szeleshát tanya 1.

szollosi.gabor@agrofutura.hu

+36 70 4343601

bottom of page