top of page

Irányított aerob humuszkomposztálás

Trágyakomposzt vagy humuszkomposzt előállítása a gazdaságban tervezhető, professzionális módon

A receptúra összetevői másolata.png

Az irányított komposztálási folyamat elősegíti azon aeorob baktériumok és gombák gyors felszaporodását, melyeket a természet azért tervezett meg, hogy gyógyítsa a talajokat és megőrizze azok természetes szén, nitrogén és más anyagainak körforgását.

 

Ez azt is jelenti, hogy a kész komposzt átesik egy teljes méregtelenedési és érési folyamaton, valamint a lehető legértékesebb, legjobb minőségű humusz keletkezik.

Használatával helyreállítható a föld egészsége és termékenysége,

a mezőgazdaság valóban talajmegújítóvá válhat.

Humuszkomposzt kijuttatási mennyisége: 3-5 tonna / ha
Trágyakomposzt: 10 tonna / ha

Patogénmentes.png

Pontosan irányított folyamatok mellett meghatározott minőségű komposzt létrehozása.

Névtelen terv (20).png

Ezt a komposztálási módszert Ausztria és Svájc tiroli területein gazdálkodó Erhardt Lübke és Ehrenfried Pfeiffer fejlesztették ki az 1920-as évektől kezdődően, majd Urs Hildebrandt, az Urs Landmanagement vezetője tette Európa és világszerte elfogadottá és a legsikeresebb komposztálási módszerévé. A módszert használják a svájci és osztrák szabadföldi komposztálás (Feldrand Kompostierung) során, így napjainkban Ausztriában több mint 350 kis,- és közepes gazdaság!

kompostierung_3.jpg__3750x3000_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg
Névtelen másolata_edited.jpg
Jó komposztot csak jó alapanyagokból lehet készíteni. Gondoljunk úgy az alapanyagokra, mint azoknak a mikrobáknak az élelmére, akik a komposztálást végzik.
Trágyázni szeretne?

Technológiánk segítségével egyszerűen készíthet kijuttatható, stabil, gyommagmentes trágyát gazdasága részére
mindössze 5 hét alatt.

KOMPOSZTMESTERKÉPZÉS
A képzés részletei

A komposztmester képzésünket speciálisan azokra a partnerekre fejlesztettük, akik a gépesített irányított aerob humuszkomposztálás módszerét kívánják bevezetni.

Tematika

Az együttműködés egy intenzív 3-4 hónapos folyamat, amelynek eredményeképp a partner képes önállóan magas minőségű humuszkomposztot előállítani. Az együttműködés röviden összefoglalva a következő lépésekből áll:

01

Alapanyagok

Felmérjük a rendelkezésre álló szerves anyagokat: mi, mikor, milyen gyakorisággal, honnan, milyen feldolgozottságban áll rendelkezésre.

02

Területek

Felmérjük a kezeléshez és tároláshoz rendelkezésre álló területeket: trágyatárolók, utak, szántóföldi területek. Azt is megvizsgáljuk, hogy mennyi és milyen minőségű területen szeretné a gazda kijuttatni az anyagot.

03

Munkaerő, gépek

Mekkora az elérhető és a szerves anyag mennyiségéhez képest szükséges gép és ember állomány. Hol vannak vízforrások, milyen módon juttatható el a víz a prizmákhoz.

04

Minőségi célkitűzések

Mit szeretne a gazda elérni a kezelt trágyával/komposzttal a földeken hozzávetve a talajművelési technológiát és a jelenlegi tápanyag gazdálkodást, növényvédelmet. Összeállítjuk a receptúrákat és az éves kezelési munkatervet.

05

Üzembe helyezés, oktatás

Leszállítjuk és üzembe helyezzük a komposztforgatót, egyéb szükséges gépeket. Közösen felépítjük az első prizmákat, majd a teljes folyamatot végigkövetjük. Heti rendszerességgel személyesen kimegyünk a telephelyre, illetve napi kapcsolatot tartunk telefonon, interneten. Visszajelzést adunk a szükséges beavatkozásokról. Közösen végezzük el a napi és a heti méréseket és értékeljük az adott állapotot. A kész, mérhető minőségű komposzt/kezelt trágya jelenti a folyamat végét.

06

Minőség ellenőrzés, utókövetés

Az első évben, igény szerint a másodikban havonta egyszer személyesen bejárást tartunk a telepen és értékeljük az eredményeket. Laboros vizsgálatukat végzünk és visszajelzést adunk az esetleges módosításokhoz. 

PROFESSZIONÁLIS FORGATÓK A GUJER INNOTECH-TŐL

Magyarországon kizárólagos forgalmazó az Agrofutura Kft.

  • Európa legjobb forgatói

  • Svájci minőség, 30 éve tökéletesített technológia

  • Egyszerre végzi el a prizma levegőztetését, keverését, homogenizálását és nedvesítését

  • Önjáró vagy kardános traktorhajtású forgatók 35-110 Le teljesítménnyel

  • Más forgatókkal összehasonlítva fajlagosan alacsonyabb traktor lóerő igény és kisebb amortizáció

  • A trágya mennyiségére és a rendelkezésre álló traktorra szabható modellek

forgatok_osszehasonlit.jpg