top of page

Forgatásos komposztálás és trágyakezelés

TÁPANYAG, TALAJÉLET, VÍZMEGTARTÁS

Mire jó a komposzt?

_edited.jpg

Hogyan komposztáljunk egy gazdaságban?

komposztforgatas.jpg

Forgalmazott gépek, eszközök

SGF201_EL_BE.png

Mire jó a komposzt?

11 ok, amiért gazdaságában komposztot kellene használnod

A komposzt használatával helyreállítható a föld egészsége és termékenysége, a mezőgazdaság valóban talajmegújítóvá válhat.

01

Nő a termésmennyiség

5-15%-kal magasabb termésmennyiség, miközben annak vitamin,- szárazanyag,- és antioxidáns tartalma is nő.

02

Sokkal több tápanyag

A komposztálódás során feltáródnak és oxigénes kötésben stabilizálódnak a tápanyagok. A trágyakomposztban a kiinduló trágyához képest 5 hét után + 78% N, + 60% F, +200% K, +280% Mg és +410 % Ca mérhető.  A humuszkomposzt 11%-a huminsav, ami segít a talaj már meglévő tápanyag készletét is elérhetővé tenni a növény számára.

03

Csökken a talajmunka igény

A komposzt talajaggregátumokat képez, ami lazítja, levegősíti a talajt. 50%-kal porózusabb talaj érhető el 3 év alatt.

04

Javul a vízháztartás

A talaj vízmegtartó képessége 15-30 százalékkal nő meg.

05

Csökkenő szállítási és kijuttatási költségek

A trágyakomposzt térfogata csak fele a kiindulási szerves trágyáénak, miközben a súly nem változik. Ez -50 % szállítási,- és -25% szórási költséget jelent.

06

Csökken a műtrágyahasználat

30-100%-kal kevesebb műtrágya szükséges, míg a trágyakomposzt teljes költsége saját előállítás esetén a fele, a humuszkomposzt teljes költsége pedig saját előállítás esetén a háromnegyede a műtrágya teljes költségének.

07

Csökken a gombás, bakteriális fertőzés

A humuszkomposzt jótékony talajbaktériumokban, gombákban, egysejtűekben, fonálférgekben szupergazdag. A patogének és fertőzések száma csökken azáltal, hogy kijuttatjuk azok természetes antagonistáit. Így 30-100%-kal kevesebb gombaölő, egyéb növényvédőszer szükséges.

08

Intenzív, humuszképző szénforrás

A stabil szerves szén a humusz alapanyaga.

09

Nő a talaj humusztartalma

A talaj önfenntartó, önmegújító.

10

Azonnali hatás

A komposzt stabilizálódott, nincsenek káros hatásai a növényre, ezért a szezonban bármikor használható, a növények mindig tudják hasznosítani.

11

Csökken a gyomnyomás

A kiegyensúlyozott tápanyagkörforgás visszaszorítja az opportunista gyomnövényeket. Továbbá a komposztálódás során elpusztulnak a gyommagok, ezért nem hordasz vissza gyommagokat a földedre.

Kijuttatási mennyiségek

Humuszkomposzt

3-5 tonna hektáronként

Read More
komposztforgatas.jpg

Trágyakomposzt

10 tonna hektáronként

Read More
tragyaforgatas_trim_Moment.jpg

Részletes kutatási eredményeinkről itt olvashatsz.

Hogyan komposztáljunk egy gazdaságban?

Szántóföldi gazdálkodás esetében a hagyományos komposztálási módszer nem működőképes, mivel az előállítási idő túl hosszú (akár 1 év is lehet), a gazdaság számára szükséges mennyiségben pedig a kézi előállítás szinte lehetetlen.

Az IRÁNYÍTOTT AEROB KOMPOSZTÁLÁSSAL trágyakomposztot 5-6 hét alatt, humuszkomposztot pedig 8-10 hét alatt tudsz előállítani, tervezhető, professzionális módon, a gazdaságod számára szükséges mennyiségben. 

A komposztálás folyamata

Érett, humuszban gazdag, patogén és gyommagmentes komposzt

mindössze 8 hét alatt?

 

Igen, ez bármely gazdaság számára lehetséges. Megmutatjuk hogyan!

1

Alapanyagok

A receptúra kialakítása, a gazdaság számára elérhető anyagokból.

3

Első forgatás

A prizma forgatása és nedvesítése a Gujer komposztforgató berendezésekkel történik.

Az első forgatást követően kezdődik el az érési folyamat, ezután már nem adunk friss anyagot a prizmához. 

5

Intenzív érés (3.-5. hét)

Folytatjuk a napi méréseket, a cél továbbra is a megfelelő hőmérsékleti, CO₂ és nedvesség tartalom fenntartása. Várhatóan heti 2-3 alkalommal forgatunk.

2

Prizmák építése

A prizma mérete a komposztforgató berendezéstől függően 2-3 méter, magassága 1,2-1,7 méter.

4

Intenzív bomlási szakasz
(1.-2. hét)

Napi méréssel mérjük a nedvességet, hőmérsékletet és CO₂ szintet. A mérések alapján döntjük el, hogy aznap forgatunk és nedvesítünk vagy sem. A cél, hogy állandó aerob folyamatokat tartsunk fenn.

6

Finomérés (6.-10. hét)

A komposzt már földszerű kinézetű, most a mikrobiológiai folyamatokon van a hangsúly. A kémiai folyamatok követésére heti rendszerességgel Lübke-féle mini laborral vizsgáljuk a komposztot: nitrit, nitrát, ammónium, h-szulfát. Heti egy alkalommal forgatunk.

A folyamat végén a kész komposzt minőség ellenőrzése történik: 7 napos zsázsa teszttel a komposzt csírázásra, növényfejlődésre gyakorolt hatásait ellenőrizzük.

Érdekel a technológia?
Kérd ingyenes felmérésünk most!

Agrofutura (148 of 342)_edited.jpg
Kezdjünk hozzá együtt! Mindenben segítünk!
Komposztmester képzés

A komposztmester képzésünket speciálisan azokra a partnerekre fejlesztettük, akik a gépesített irányított aerob humuszkomposztálás módszerét kívánják bevezetni.

Tematika

Az együttműködés egy közös gondolkodás, amelynek eredményeképp képes lesz önállóan magas minőségű humuszkomposztot előállítani. Az együttműködés röviden összefoglalva a következő lépésekből áll:

01

Alapanyagok

Felmérjük a rendelkezésre álló szerves anyagokat: mi, mikor, milyen gyakorisággal, honnan, milyen feldolgozottságban áll rendelkezésre.

02

Területek

Felmérjük a kezeléshez és tároláshoz rendelkezésre álló területeket: trágyatárolók, utak, szántóföldi területek.

03

Munkaerő, gépek

Mekkora az elérhető és a szerves anyag mennyiségéhez képest szükséges gép és ember állomány. Hol vannak vízforrások, milyen módon juttatható el a víz a prizmákhoz.

04

Minőségi célkitűzések

Mit szeretnél elérni a komposzttal a földeken hozzávetve a talajművelési technológiát és a jelenlegi tápanyag gazdálkodást, növényvédelmet.

05

Üzembe helyezés, oktatás, gyakorlati megvalósítás

Leszállítjuk és üzembe helyezzük a komposztforgatót, egyéb szükséges gépeket. Közösen felépítjük az első prizmákat, majd a teljes folyamatot végigkövetjük. Heti rendszerességgel személyesen kimegyünk a telephelyre, illetve napi kapcsolatot tartunk telefonon, interneten. Visszajelzést adunk a szükséges beavatkozásokról. Közösen végezzük el a napi és a heti méréseket és értékeljük az adott állapotot. A kész, mérhető minőségű komposzt jelenti a folyamat végét.

06

Minőség ellenőrzés, utókövetés, integrálás

Az első évben, igény szerint a másodikban havonta egyszer személyesen bejárást tartunk a telepen és értékeljük az eredményeket. Laboros vizsgálatokat végzünk és visszajelzést adunk az esetleges módosításokhoz. Számunkra fontos, hogy a komposztálás fenntartható módon be tudjon épülni a gazdaságod életébe, ezért hosszútávon is támogatunk!

Állítsd helyre talajaid egészségét, a saját gazdaságodban elérhető anyagokból!
Kérd ajánlatunkat még ma!
Komposztmester

Praktikus segítség a vizsgálati eredmények nyilvántartásához
Agrofutura Komposzt App

Ügyfeleink számára ingyenesen biztosítjuk használatát. Egyszerű használat, online elérés. Nézd meg távolról mikor lesz kész a komposztod.

Forgalmazott
gépek, eszközök

Az általunk forgalmazott eszközök kiválasztása során kiemelt figyelmet fordítunk a magas minőségre és a kiváló ár-érték arányra. Olyan eszközöket válogattunk össze, amelyek több évtizedes múlttal rendelkeznek és kompromisszumok nélkül, tökéletesen megfelelnek a feladatnak. 

Gujer Innotec
komposztforgatók

komposztforgatas.jpg

F.lli Merlini komposztszórók

merlini_compostspreader.jpg

Mérőeszközök

lubke_fele_minilabor.jpg

PROFESSZIONÁLIS FORGATÓK A GUJER INNOTECH-TŐL

Gujer

A kompromisszumok nélküli komposztforgatókat a svájci Gujer Innotec AG gyártja. Műszaki precizitás, hatékonyság, minimális fenntartási költség és kiváló ár-érték arány jellemzi ezeket a gépeket.

Minden Gujer modell lelke a magas ellenálló képességű és egyedi forgató dob és késkiosztás.

 

A Gujer technológia jelentős lóerő igény csökkenés és gépkímélet mellett végez tökéletes homogenizálást, levegőztetést és nedvesítést.

A komposztforgató gépek vontatott (TG sorozat) vagy önjáró (SGF sorozat) verzióban elérhetők.

Magyarországi és kelet-közép európai kizárólagos forgalmazó az Agrofutura.​

Hidraulikus hajtású modell maximum 1,6 m szélességű kompakt mini rakodó gépekhez (Avant, Dapper 500, Weidemann, Bobcat, Merlot,  stb).

 

Az eszköz lényegében egy komposztforgató adapter. Kisebb gazdaságok, önkormányzatok számára, komposztálási szolgáltatást végző cégek számára.

 

Teljesítménye alapján a jellemző kihasználtsága 1000 t/év alatti biomassza alapanyag feldolgozására alkalmas, de maximum használattal a 3000 t/év is elérhető.

 

Az eszköz nagyon mobilis, könnyen használható. Egyszerű felépítése miatt karbantartási igénye minimális.