top of page

Eredményeink
számokban

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a komposztálás technológia során létrehozott komposztok és trágyák tulajdonságait, összetételét folyamatosan monitorozzuk, illetve összevessük más technológiákkal.

Az egyes anyagok főbb tulajdonságainak összehasonlítása

Hagyományosan érlelt trágya (1)_edited.png

Vizsgálati eredmények

Vizsgálati helyszín

Kezeletlen trágya kontroll és Alomkezelés

Tiszaszentimre, Rácz István gazdasága, 2020.12.28-2021.03.30

Szarvasmarha borjak, 30 állat/istálló 4 részre osztva

Vizsgálat: 1.Kezeletlen kontroll 2. Takarmányszén etetés 3. Komposzttea permetezés 4. Tea és szén együttes használata

1 éves érlelt trágya, Forgatott trágya, Humuszkomposzt

Nagyhegyes, Kurucz Ker. Kft gazdasága, 2020.08.01-2020.10.15.

1 éves érlelt trágya összehasonlítása azonos állomány 3 hónapos trágyájából készült forgatott trágyával és humuszkomposzttal

tapanyag_tartalom.png

Az 1 éves érlelt trágyához képest a forgatott trágyában és a humuszkomposztban is jelentősen magasabb a nitrogén és a foszfor szint. Ez a magas oxigén szintnek köszönhető.

 

A kálium az érlelt trágyában a legmagasabb. Ennek oka az ilyen trágyák oxigénhiányos "kémiai égése", ami azt jelenti, hogy megnő a nyershamu a trágyában és feldúsul a kálium. 

mikrobiologia.png

Mindkét trágyakezelési módszerrel több százszorosan magasabb a mikrobák száma a kezeletlenhez képest, a gombák száma pedig kiemelkedő. A termőföldek számára ez fontos, hiszen a talajépítéshez, megújításhoz elsősorban a talajlakó gombák járulnak hozzá. Módszerünkkel nagy számban tudjuk ezeket a mikroorganizmusokat is pótolni a talajban. 

Fontos eredmény, hogy a talaj táplálékháló  többi tagját - egysejtűek, amőbák, csillósok, ostorosok és fonálférgek - is sikeresen fel tudjuk szaporítani a forgatásos komposztálással. Talaj mikrobiológiai ismeretekből már tudjuk, hogy ezek az élőlények fogyasztják el a baktériumokat és gombákat így tápanyaghoz juttatva a növényt. A minőségi talajépítésnek és biológiai alapú növénytáplálásnak fontos élőlényei ők.

Az eredmények megmutatják, hogy a szerves trágyát kezelni szükséges, a legjobb ereményeket pedig a humuszkomposztálással tudjuk elérni.

 

A befektetett munka meghozza eredményét!

bottom of page