top of page

Komposzttea júliusban

A komposztteának három fő szezonja van a szántóföldi termesztésben: március-április, október és a júliusi betakarítások utáni tarlókezelés. A csapadékos és meleg időjárást követően különösen fontos beavatkozásnak ígérkezik a komposzttea használata a tarlókezelésben.


Sok víz, nagy meleg, sok fertőzés

A gabonafusarium mezőgazdaság legnagyobb kórokozójaként minden évben dollármilliárdos károkat okoz világszerte, ráadásul veszélyes toxinokat termel. Hazánkban – időjárástól függően – a remélt gabonahozam néhány százaléka vagy akár a teljes mennyisége is áldozatául eshet (mennyiségi és minőségi romlás). A gabonamaradványokon mindig ott lapul valamennyi fuzárium. A talajban egyéb kórokozó gombák (szürkepenész, a fehérpenész, a fitoftóra stb.) spórái is startra készen várják tápnövényeiket, . A probléma tehát kettős: egyrészt a tarlómaradványok értékesek, hiszen tápanyagforrást jelentenek a hasznos mikroszervezetek és később a kultúrnövény számára is. Másrészt veszélyforrások is, mivel hordozói és kinevelői a következő kórokozó nemzedéknek. A talajlakó, talajból fertőző gombák kártétele sokkal nagyobb probléma annál, mint azt sokan gondolnák. Azt látjuk, mikor a kórokozók  a korai kártétel miatt az állomány nagyfokú, sok esetben akár teljes pusztulását okozzák, de azt már nem, mikor már egy kisebb fokú fertőzés esetén jelentős termés kiesést okoznak, hiszen egy 10-20%-os gyökérvesztésnél látható tünetek szinte nincsenek is!


Többrétű megoldás a komposztteával

A gombaképletek kezelése a tarló szármaradványain kettős. Egyrészről le kell bontani a szármaradványokat, másrészről mikron szinten is le kell csökkenteni az életterét, a gyomnövényekre, vagy akár a takarónövényekre történő átfertőzést is meg kell akadályozni. A kereskedelmi forgalomban kapható szárbontó baktérium/gomba készítmények csak a probléma egyik felét oldják meg. Ezek a termékek 3-7 féle baktérium/gomba fajt tartalmaznak, amelyek nem elegendő változatosság az élettér minimalizálására. A komposzttea mind a szárbontásra, mind a gombaspórák kiszoítására kiváló, magas minőségű megoldás.

A tarlóhántással (rövidtárcsa, kultivátor) egy menetben permetezzük a teát és a szárakkal együtt dolgozzuk be 100l/Ha mennyiségben. A talajok még a legtöbb helyen nedvesek, ami kedvez a szárbontásnak.


Nincs pentozán hatás

Pentozán hatásról beszélünk abban az esetben, ha szármaradványok kerülnek a talajba, vagy nem teljesen érett, szalmában gazdag trágyát használunk tápanyag utánpótlására, ugyanis a szerves anyag bomlás közben nitrogént von el környezetétől, és eközben a növények tápanyaghiányosak lesznek. A szakirodalom szerint a szárbontó készítmények erősítik a pentozán hatást, mert a mikróbák a sejtfal képzéshez még több nitrogént használnak fel. A komposztteával történő szárbontásnál azonban nem tapasztalnak ilyen hatást a gazdák. Miért?

Az ok a mikrobiológia dominancia elvében rejlik. A mikrovilágban vannak ún. domináns fajok, amelyek tevékenységét a nagyszámú többség másolja. A kereskedelmi forgalomban kapható gomba/baktérium fajok mind dominánsak, ezért is vagyunk képesek izolálni és szaporítani őket mesterséges körülmények között. Amikor egy ilyen készítményt használunk, akkor a cellulóz bontásába nagy számban csatlakoznak be a domináns fajokat másoló talajlakó, őshonos baktériumok is, ami jelentős nitrogén felhasználással jár.

A komposzttea esetében a mikrobiális összetétel jóval kifinomultabb és kiegyensúlyozottabb. Emiatt a szárbontás lassabb, de nem is von el annyi nitrogént a környezetből, miközben a tea egyéb mikróbái egészen más feladatokat látnak el, pl. nitrogént kötnek a levegőből.


Gyümölcsösök, zöldségkertek, gyepek

A július legnagyobb kihívása a gyümölcsösökben és a zöldséges ágyásokban a hőség és annak hatásai: UV nyomás a leveleken, a talajok nedvességtartalmának és hőmérsékletének szélsőséges változásai mind túl nagy stressz a növényeknek.

A komposzttea lombra fújásával alapvetően két folyamat történik: pár napra megnő a levél fotoszintézis képessége és a mikróbák nagy mennyiségű növekedési hormont adnak át a növénynek. Mindezek nagyban segítik a növényt a stressz átvészelésében.


Lehetőleg éjfél és déli 12 óra között, a legjobb a hajnali harmatot használva juttassunk ki a levélre teát akár 2-3x hígításban. Gyümölcsfák esetén 1x , zöldségek esetén 2x július folyamán. Amennyiben gombás fertőzés jeleit látjuk, akkor hígítatlanul fújjuk ki a teát a levélfonákra összpontosítva, majd szükség szerint ismételjük meg a kezelést 7-14 napon belül.

bottom of page