top of page

Komposzttea kezelések nyáron

A nyári időszak szárazsága próbára teszi a talajt és a növényeket is. A vízhiány és az erős UV a gyökérzónában és a lombfelületen is csökkenti a mikrobiológiai aktivitást. Ebben a helyzetben teszünk javaslatokat a komposzttea legjobb használatára a június-július-augusztus időszakra.

 

Szántóföld


Tarlókezelés


Az aratások utáni szalma szármaradvány a biológiai alapú gazdálkodás egyik legfontosabb eleme: tápanyagot, talajszerkezet javítás és vízmegtartást egyaránt szolgál. Ennek feltétele, hogy hasznosulni tudjon. A szalmát ezért kezeljük 100l/Ha mennyiségben komposztteával és sekélyen (1-5 cm) dolgozzuk be a talajba.

A komposztteás permetezés történhet a talajmunkával egy menetben vagy permetezővel kijuttatva úgy, hogy a permetezés és a talajmunka között legfeljebb 24-48 óra teljen el. A komposzttea mikrobáink UV védelméről a Prohumin folyékony huminsav (vagy bármilyen egyéb huminsav termék) gondoskodik. A huminsavat öntsük a kész komposztteához 1 liter/1000 liter tea mennyiségben.


A komposztteás szárbontás esetén nem lép fel pentozán hatás.



Zöldség kultúra


Fóliában és szabadföldön


Juttassunk ki teát lombra 2 heti rendszerességgel. Szabadföldön használjunk Prohumint UV védelemre. A kezelés célja a hullámzó vízellátás és hőingadozás okozta stressz csökkentése, valamint a levelek felületének UV védelme.


Gyümölcsösök


A nagyobb lémennyiség érdekében 1:2-5 arányban hígítható a kész komposzttea. A lomb kezelése az elsődleges úgy, hogy a tea alapvetően a levélfonákra érkezzen. Célunk a biokontroll hatás, az UV levélkárosító hatásának csökkentése, a gyümölcs beltartalmi értékeinek, illat és zamat anyagainak növelése. Juttassuk ki a teát 1-1,5 havonta egyszer.


Legelő, kaszáló


Kaszálást és lehordást követően mielőbb permetezzünk felületre 100 l/Ha mennyiségben 1 l Prohumin /1000 liter tea kíséretében. Amenniben késes gyeplazítóval rendelkezne, a késekhez vezetve a teát kerüljön 50l/Ha mennyiségben a talajba.


Park, dísznövény, gyep


A gyepet kezelhetjük 2 heti gyakorisággal. Itt is használjuk a Prohumint. Amennyiben van öntöző rendszer, a terület kapjon 2-3 mm előöntözést, majd jöhet a tea, végül öntözzük tovább a gyepet.


Dísznövények, évelő cserjék esetében az 1-1,5 havi lombra kezelés kiváló eredményeket mutat. Fák esetében, amennyiben valamilyen károkozó rovar vagy gomba látható a fán, használjuk eseti jelleggel, majd 4-5 nap múlva ismételjük meg a kezelést. Amennyiben tartós aszály súlytja a területet, július-augusztustól megjelenhetnek a vízhiány stressz jelei. Ekkor eseti jelleggel permetezzük ki a teát bő lével akár 1:10 arányban hígítva.

 

Komposzt áraink nem változtak, azonban a Mikrobiom Katalizátor árát emelnünk kellett. Cserébe viszont javítottunk a receptúrán és még hatékonyabban feltáródó, nagyobb mikróba szaporodást eredményező tápanyagot nyújtunk nektek. A Humusline Humuszkomposzt esetében garantáljuk a legmagasabb mikrobiológiai minőséget: min. 2 x 10⁹ cfu/gramm és min. 1200 mikrobiológiai faj.


 

AKCIÓ


Amennyiben Humusline Humuszkomposztot és a Mikrobiom Katalizátort is megrendeled, az UV védelemhez szükséges Prohumin huminsavat ajándékba adjuk 1liter/1000 liter komposzttea mennyiségben.

Komposzttea készítéshez AF-ALKO gépcsaládunkat javasoljuk, melyek minden igényt kielégítenek.


 


bottom of page