top of page

Nagyüzemi komposzt költséghatékonyan: kiszámoltuk miért éri meg.

A talajok humusztartalma a mezőgazdaság egyik legfontosabb kérdése, mind a termőföld minőségének, mind a költségek csökkentésének szempontjából. A humuszanyagokban gazdag talaj kulcsfontosságú a növények egészséges növekedéséhez és a terméshozam növeléséhez. Emellett a megfelelő humusztartalom javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét, csökkentve ezzel a termelés kockázatait és költségeit.


A költségek csökkentése érdekében a gazdák számára egyik leghatékonyabb megoldás a saját komposzt előállítása. Ezáltal elkerülhetőek a drága műtrágyák és talajjavító szerek vásárlásának költségei. A komposztálás során felhasznált szerves anyagok, mint például a növényi maradványok és az állati trágya, gyakran helyi forrásokból származnak, minimalizálva a beszerzési és szállítási költségeket.


Merlini M60 komposztszóró


A megfelelő technológia alkalmazása a trágya- és humuszkomposzt előállítása során további lehetőségeket kínál a költségek csökkentésére. A forgatásos komposztálás alkalmazásával növelhető a komposztálás hatékonysága és a komposzt beltartalma, és jelentősen csökkenthető az előállítási idő.


A legegyszerűbb komposzt a trágyakomposzt, mely kizárólag szerves trágya és 5% agyagos talaj hozzáadásával készül 5 hét alatt, ezt 5–7 alkalommal forgatjuk meg. A humuszkomposzt receptúrájába a szerves trágya és agyagos talaj mellett zöld hulladék és faapríték is kerül. A humuszkomposzt 8 hét alatt készül el, és 12–15 forgatást igényel.


Beruházási költségek


A forgatásos komposztálás megkezdéséhez meg kell vásárolni néhány eszközt és a tudást. A forgatáshoz egy lassú menetfokozatú (min. 300 m/h) traktor és egy komposztforgató berendezés szükséges. A komposzforgatót a traktor kardán- vagy hidraulikus hajtással vontatja maga után. Traktor hiányában önjáró komposztforgató mellett is dönthetünk, ennek a beszerzési ára magasabb.


Gujer SGF 2100 komposztforgató

A megfelelő típusú komposztforgató kiválasztásánál vegyük figyelembe az éves biomassza-mennyiséget, az egyszerre kezelhető alapanyag mennyiségét és természetesen az elérhető költségvetést is. Háromféle üzemméretben forgalmazunk gépeket (kb. 1000 tonna / év, 1500-10.000 tonna / év, és 10.000 tonna feletti biomassza feldolgozás). Mivel a legtöbb gazdaságban a traktor rendelkezésre áll, így a vontatott forgató áraival kalkulálva a legkisebb üzemméretű gép már 14.000 euró áron beszerezhető, a nagyobbak 23.500 és 36.255 euró áron kaphatók. Gujer komposztforgató gép kínálatunkat itt találod.


A mérésekhez szükséges eszközök és a komposztprizmák nap- és csapadék elleni védelmét biztosító Toptex takarófólia további 500-600 ezer Ft-os költséget jelentenek.


Ha nem áll rendelkezésedre trágya- vagy komposztszóró, egy füst alatt erre is érdemes beruházni, mi a Flli. Merlini gépeit forgalmazzuk, termékválasztékuk minden igényt kielégít, jellemzően 5-35 ezer euro közötti áron. További beruházási költséget jelenthet komposztmesterképzésünk, melyre mindig az adott gazdaságra szabott árajánlatot adunk.

A beruházást most akár 65 százalékos támogatással lehet megvalósítani, a Vidékfejlesztési pályázatok keretében.


Nagyüzemi komposzt előállítása költséghatékonyan


Minél többet komposztálunk, fajlagosan annál alacsonyabb a gyártási költség, a nagyüzemi komposzt előállítása és felhasználása tehát költséghatékonyan megvalósulhat. A költségek a beszerzés, szállítás, anyagmozgatás, gyártás és szórás során merülnek fel.

Míg a hagyományosan érlelt (6–12 hónapig álló) szerves trágya jellemző kijuttatási mennyisége 20–40 t/ha, trágyakomposztból 10 t/ha, humuszkomposztból 5 t/ha elegendő. 2023-as árakkal számolva a forgatással kezelt szerves trágya kijuttatási költsége 5500 Ft / ha-ral, a humuszkomposzt költsége 5500 Ft/ha-ral alacsonyabb, mint a hagyományosan 1 évig érlelt szerves trágya kijuttatása.


Gujer TG 301 komposztforgató

A műtrágyával történő összehasonlításban egy jellemző szántóföldi NPK-műtrágya teljes költsége 120 000 Ft/200 kg/ha, míg a trágyakomposzt teljes költsége 60 000 Ft/10 t/ha, a humuszkomposzté pedig 90 000 Ft/5 t/ha saját előállítás esetén.


Ez az összehasonlítás már önmagában nagyon vonzó lehet, és még nem is vettük figyelembe a komposzt talajjavító és termésnövelő hatását:

  • talajaggregátumokat képez, ami lazítja, levegősíti a talajt, így kevesebb talajmunkára van szükség;

  • oxigénes kötésben stabilizálódott tápelemek teljes tárházát nyújtja, amihez a növény azonnal hozzáfér;

  • a kiegyensúlyozott tápanyagkörforgás visszaszorítja az opportunista gyomnövényeket;

  • a komposzt segítségével a talaj visszakapja öntisztuló képességét, a jótékony talajbaktériumokkal és gombákkal történő oltással a patogének és fertőzések száma csökken azáltal, hogy kijuttatjuk azok természetes ellenségeit;

  • stabil szerves szenet juttatunk ki, ami a humusz alapanyaga;

  • a huminsav és az antioxidánsok, vitaminok teljes tárháza tovább segíti az egészséges talaj épülését.


Az igazán jó komposzt tehát egy amolyan "minden az egyben" input anyag, csökkentheted, vagy kiválthatod vele a műtrágyát, baktériumtrágyát, folyékony huminsavat vagy a dudarit kőzetlisztet, aminosavakat, pelletált csirketrágyát vagy marhatrágyát, gombaölő szereket és talajfertőtlenítőt.


A forgatásos komposztálással előállított komposztok kettős előnyt kínálnak a gazdáknak: javítják a termőföld minőségét és hozzájárulnak a költségek hatékonyabb kezeléséhez. A saját, nagyüzemi mennyiségű komposzt előállítása és a helyi források felhasználása jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, miközben fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat is támogat. A megfelelő tervezés és technikák alkalmazása révén a költségek csökkentése és a termelés hatékonyságának növelése egyaránt elérhető. Ezáltal a gazdák képesek fenntarthatóbb és gazdaságosabb mezőgazdasági gyakorlatokat kialakítani és fenntartani.


bottom of page