top of page

Bionika Humuszkomposzt Kivonat

Az aktívan levegőztetett komposzttea készítésének kulcsa a kiváló biológiai minőségű komposzt és a megfelelő változatosságú mikrobiális tápanyag. Csak azok a mikróbák tudnak felszaporodni a komposztteában, amelyek már eleve a komposztban vannak és amelyek megfelelő tápanyaghoz jutnak. A tea ereje a nagyszámú változatosság és a magas csíraszám. A Bionika Humuszkomposzt Kivonat kompromisszumok nélkül szolgáltatja a legmagasabb mikrobiológiai diverzitást!


Változatos kiszerelésben: 5l, 10 l, 15l, 30l

Egy csepp mezőgazdasági történelem

Miután Rudolf Steiner 1924. júniusában Koberwitzban megtartotta előadásait a mezőgazdálkodás gyarapodásának szellemtudományos alapjairól tanítványai a tudás továbbadásáról gondoskodtak. Egyikőjük, Ehrenfried Pfeiffer és kollégája Siegfrid Lübke Svájcba költözött, ahol gazdálkodásba és tudományos munkába kezdtek. Ketten alakították a ki a kromatográfia módszertanát, a mai kontrollált aerob humuszkomposztálás alapjait, amelyet Lübke úr lánya, Angelika és férje Urs Hildebrandt az osztrák Sweizerhofban tökeltesítenek 1980 óta. A Sweizerhofban állítják elő kisüzemi körülmények között a Pfeiffer-Lübke Startert és a Bionika Humuszkomposzt Kivonatot a mintegy 100 évnyi tudományos és gyakorlati munka tapasztalatait követve.


Hagyomány és modern technológia

A Bionika szerves összetevője a Pfeiffer-Lübke Starter, amely a világon egyedülálló módon humifikáló baktériumokat tartalmaz. A kész komposzt már rövid szénláncú humuszt tartalmaz, innen kapta a humuszkomposzt elnevezést. Szigorú mérési protokoll és receptúra szerint készül a komposzt, majd az érési szakaszban a komposztmester szelektálja a prizma legjobb részeit, amelyet kivesznek és kézzel mozgatnak, nedvesítenek tovább, azért, hogy a finom mikrobiológiai hálózatokat, gombafonalakat ne tegyék tönkre. A módszertan garantálja a folyamatos, legmagasabb minőségű mikrobiológia változatosságot.


Kisprizmás, vegyes receptúra, pontos mérési protokoll


A 8. héten így néz ki a szerves trágya, zöldhulladék, faapríték, stb. Finom, morzsalékos, gombás illatú anyag, amelyek mikróbák építettek

A Bionika Humuszkomposzt metagenomikai vizsgálata

A Seqomics Biotechnológiai Kft. Magyarországon egyedülálló módon térképezi fel adott közeg mikrobiológiai összetételét. A metagenomika a természetes környezetből vett mintákban található örökítő anyag vizsgálata. A hagyományos mikrobiológia, illetve mikrobiális genom-szekvenálás általában klónozott mikrobiológiai kultúrákat vesz igénybe. A genetikai kutatásnak ezen új ága lehetővé teszi az olyan élőlények genetikai kutatását, melyek nehezen vizsgálhatók laboratóriumi körülmények között, illetve lehetőséget nyújt eddig ismeretlen életformák feltárására.


A vizsgálat a Humuszkomposzt esetében 4228 különböző mikrobiális taxont állapított meg, míg a beküldött, nagyüzemi szántóföldi talajok átlaga mindössze 324 volt. A teljes sejtszám 4,6 x 10 7-en volt, míg a vizsgálat talajok átlaga 2,1 x 10 4-en.


Az alábbi infografikák jól érzékeltetik a döbbenetes különbséget a két minta mikrobiológiai változatossága között.




Diverzitás, mennyiség és egyensúly

Ez a három fogalom, amelyre a természet az (talaj)életet alapozza. Legyen minél többféle élőlény a földön, azok éljenek minél nagyobb számosságban és egymáshoz viszonyítva egyensúlyban. A fenti vizsgálat jól mutatja, hogy mit is jelent talajélet szempontjából a termőföldek pusztulása: alacsony mikrobiális mennyiség és változatosság, amelyből kiemelkedik egy-egy törzs vagy faj és meghatározza az egész összetétel fő tulajdonságát. Elvész a mennyiség, a diverzitás és egészségtelen egyensúlyi állapot alakul ki. A gyakorlatban a gazda kétféleképpen tapasztalja ezt a jelenséget:


1. A talajban lévő tápanyag nem képes feltáródni, a szármaradványok nem bomlanak le, ezért azokat műtrágyákkal és baktérium szárbontó készítményekkel kell pótolja.


2. Óriási gombás, bakteriális és fonálféreg kórokozó nyomás. Ezek az élőlények a természet rendje szerint a megfelelő tápanyag körforgás visszaállításáért felelősek, ezért az élő növényt is elpusztítják. A mai mezőgazdaságban ennek mértéke túlmegy a gazdasági károkozás határán. Oka a jótékony mikróbák hiánya, akik az élő nö9vvényt megvédenék. Nincs, ami megállítsa ezeknek a hatékony kórokozó szervezeteknek a terjeszkedését, mivel a tipikus konvencionális gazdálkodás nagyban pusztítja a jótékony mikróbák mennyiségét és változatosságát is.


Ezek a tünetek nem maguktól keletkeznek: ezeket a gazda hozza létre a túlműveléssel, tarlón hagyással, szerves anyag hiányával és a vegyszerekkel.


Gazdálkodjunk talajélet éltető módon

Ha lehet talajpusztító módon gazdálkodni, akkor minden bizonnyal lehet talajépítő módon is. Útja a biológiai alapú gazdálkodás, amelyről ITT olvashatsz bővebben. A talajépítés folyamatát meggyorsítja a komposzttea használata, hiszen direkt módon mikrobiológiai diverzitást viszünk a talajba és a lombra. Csak a megfelelő minőségű komposztteával tudunk akkora változatosságot és mennyiséget bevinni a baktériumokból, gombákból, egysejtűekből, fonálférgekből, hogy ez képes legyen megváltoztatni a talaj meglévő mikrobiális összetételét egy magasabb fokra. Az Agrofutura ALKO rendszere képes erre: Bionika Humuszkomposzt Kivonat, Mikrobiom Katalizátor és az AF-alko gépcsalád már számtalan gazdaságban bizonyított. A komposzttea rendszerrel az év bármely szakában elindulhatunk talajmegújítás és a biológiai növénytámogatás irányába..

bottom of page