Bionika Humuszkomposzt Kivonat

Frissítve: 2019. jún. 30.

Az aktívan levegőztetett komposzttea készítésének kulcsa a kiváló biológiai minőségű komposzt és a megfelelő változatosságú mikrobiális tápanyag. Csak azok a mikróbák tudnak felszaporodni a komposztteában, amelyek már eleve a komposztban vannak és amelyek megfelelő tápanyaghoz jutnak. A tea ereje a nagyszámú változatosság és a magas csíraszám. A Bionika Humuszkomposzt Kivonat kompromisszumok nélkül szolgáltatja a legmagasabb mikrobiológiai diverzitást!


Változatos kiszerelésben: 5l, 10 l, 15l, 30l

Egy csepp mezőgazdasági történelem

Miután Rudolf Steiner 1924. júniusában Koberwitzban megtartotta előadásait a mezőgazdálkodás gyarapodásának szellemtudományos alapjairól tanítványai a tudás továbbadásáról gondoskodtak. Egyikőjük, Ehrenfried Pfeiffer és kollégája Siegfrid Lübke Svájcba költözött, ahol gazdálkodásba és tudományos munkába kezdtek. Ketten alakították a ki a kromatográfia módszertanát, a mai kontrollált aerob humuszkomposztálás alapjait, amelyet Lübke úr lánya, Angelika és férje Urs Hildebrandt az osztrák Sweizerhofban tökeltesítenek 1980 óta. A Sweizerhofban állítják elő kisüzemi körülmények között a Pfeiffer-Lübke Startert és a Bionika Humuszkomposzt Kivonatot a mintegy 100 évnyi tudományos és gyakorlati munka tapasztalatait követve.


Hagyomány és modern technológia

A Bionika szerves összetevője a Pfeiffer-Lübke Starter, amely a világon egyedülálló módon humifikáló baktériumokat tartalmaz. A kész komposzt már rövid szénláncú humuszt tartalmaz, innen kapta a humuszkomposzt elnevezést. Szigorú mérési protokoll és receptúra szerint készül a komposzt, majd az érési szakaszban a komposztmester szelektálja a prizma legjobb részeit, amelyet kivesznek és kézzel mozgatnak, nedvesítenek tovább, azért, hogy a finom mikrobiológiai hálózatokat, gombafonalakat ne tegyék tönkre. A módszertan garantálja a folyamatos, legmagasabb minőségű mikrobiológia változatosságot.


Kisprizmás, vegyes receptúra, pontos mérési protokoll


A 8. héten így néz ki a szerves trágya, zöldhulladék, faapríték, stb. Finom, morzsalékos, gombás illatú anyag, amelyek mikróbák építettek

A Bionika Humuszkomposzt metagenomikai vizsgálata

A Seqomics Biotechnológiai Kft. Magyarországon egyedülálló módon térképezi fel adott közeg mikrobiológiai összetételét. A metagenomika a természetes környezetből vett mintákban található örökítő anyag vizsgálata. A hagyományos mikrobiológia, illetve mikrobiális genom-szekvenálás általában klónozott mikrobiológiai kultúrákat vesz igénybe. A genetikai kutatásnak ezen új ága lehetővé teszi az olyan élőlények genetikai kutatását, melyek nehezen vizsgálhatók laboratóriumi körülmények között, illetve lehetőséget nyújt eddig ismeretlen életformák feltárására.


A vizsgálat a Humuszkomposzt esetében 4228 különböző mikrobiális taxont állapított meg, míg a beküldött, nagyüzemi szántóföldi talajok átlaga mindössze 324 volt. A teljes sejtszám 4,6 x 10 7-en volt, míg a vizsgálat talajok átlaga 2,1 x 10 4-en.


Az alábbi infografikák jól érzékeltetik a döbbenetes különbséget a két minta mikrobiológiai változatossága között.