top of page

Humusline Klímafarm - Túrkeve

Klímatudatos, komplex, szerves anyag feldolgozó, hasznosító demonstrációs központ. Egyszerűbben: egy XXI. századi komposztfarm és regeneratív gazdaság. A Klímafarm magában foglal minden olyan technológiát, tudást, amit ma a legjobbnak tartunk a talajmegújítás, önellátó és öngondoskodó gazdálkodás területén.


A Klímafarm ötvözi az ősi, hagyományos szerves anyag feldolgozási technikákat a legmodernebb, innovatív technológiákkal, azzal a céllal, hogy a termőföld egészségét visszaállítsuk.


A Klímafarm a fenntartható, klímatudatos, körkörös mezőgazdaság alapanyagait szolgáltatja olyan minőségben, hogy a szintetikus input anyagok kiválthatóak legyenek.


A Klímafarm egy márkanév, amely alatt a tagok közös marketing, értékesítési és fejlesztési tevékenységet folytatnak.


A Klímafarm Klímakertje a lakosság, a gazdák és oktatási intézmények szemléletformáló, oktató és bemutató helyszíne.



Miért van szükség Klímafarmokra?


Az elmúlt 100 évben olyan ipari,- és mezőgazdasági folyamatok indultak el, amelyek soha nem látott mértékben szennyezik a környezetet és használják ki meg nem újuló erőforrásait. Földünket átlagosan alig 2 cm vastag termőtalaj borítja, mégis korunk mezőgazdasági gyakorlata 1 kg élelmiszer előállításához 6-12 kg termőtalajt tesz véglegesen tönkre, azaz alkalmatlanná a növénytermesztésre.

A klímaváltozást saját bőrünkön tapasztalhatjuk a hetekig tartó aszályok és a monszunszerű esőzések alkalmával.

Az állati takarmány és az emberi élelmiszer vegyszerekkel teli, alacsony tápanyag tartalmú; számtalan civilizációs betegség okozója.

Jelentős egyensúlytalanság jellemzi a mezőgazdaságot: a vegyipari cégek bevételei gigásziak, miközben a gazdák alig élik túl az évet a támogatások nélkül.

Ott tartunk, hogy az emberiségnek nem csak a jóléte, de a puszta fennmaradása is komoly veszélybe került.

Körkörös gazdálkodás


A műtrágyák megjelenése előtt természetes volt, hogy az termeszt növényt, akinek állata van, hiszen a trágyával biztosították a talaj termékenységének visszapótlását, vitték vissza a növény által a talajból kivett tápanyagot. A szerves anyag ott maradt a gazdaságban. Napjaink egyik legnagyobb mezőgazdasági gondja, hogy a keletkezett szerves anyag élelmiszer formájában a városokba kerül, ahonnan egy jelentős része pedig a szeméttelepekre, majd ott is ragad. Ezt az óriási tápanyag hiányt pótoljuk műtrágyákkal és egyéb konvencionális nagyüzemi technológiákkal.


A múltbéli példa nem elavult: egyik legfontosabb mezőgazdasági irány a világon a körkörös gazdálkodás megvalósítása, azaz a zártláncú C, N, P körforgás benntartása a gazdaságokban. Ennek számtalan előnye van: csökkenő input igény, javuló talajállapot, stabilizálódó hozam, javuló élelmiszer minőség.


Hagyományok és modern technológia


A hagyományos gazdálkodás az állati trágyát és minden biomasszát értéknek tartott és olyan kezelés alá vette, amely a legjobbat tette a talajnak: 2-3 évig érlelte a trágyát, komposztálta, szalmával takarta a téli ágyásokat, az Amazonas menti indiánok pedig szenesítették a fát, hogy létrehozzák a világ legtermékenyebb talaját, a terra pretát. A mai kor követelményeihez képest ezek a folyamatok lassúak és a minőség sem állandó. A modern technológia és legfrissebb kutatási eredmények abban segítenek bennünket, hogy valóban sikeres termékeket tudjunk létrehozni.


Fenntartható gazdaság, fenntartható élet


A Klímafarm technológiái megoldást nyújtanak a stabilitást és minőséget megcélzó gazdák számára. A Klímafarm tudása átadható, a technológiák könnyen bevezethetők a kiskerttől a több ezer hektáros méretig. A gazdaság jelentősen elmozdul az önellátás, öngondoskodás irányába úgy, hogy közben a természetet nem túlhasználja, hanem egyensúlyba kerül vele. Talaja egyre humuszgazdagabb. Ez a fenntarthatóság!


Termékkínálat


A Klímafarmon a szerves anyagot a legváltozatosabb módon dolgozzuk fel és az így keletkezett termékeket kombináljuk. Olyan kurrens termékek képződnek, amelyek képesek helyettesíteni a szintetikus mezőgazdasági input anyagokat. A Humusline termékcsalád a legmagasabb minőségű humuszkomposztot és bioszenet használja alapanyagként. Ezekből készül a Humusline Tiszta Bioszén, a Humusline Humuszkomposzt, a Talajaktivátor, a Gyökéraktivátor, a Humuszkomposzt TOP, a Humuszkomposzt TEA és Mikrobiom Katalizátor, a lombkomposzt, az általános ültetőközeg, az extenzív ültetőközeg, a Rainmax ültetőközeg és számos egyedi ültetőközeg keverék, amelyet adott igényre egyedi receptúra alapján állítunk össze.


Klímacélok és eredmények a Humusline Klímafarmon


CO2 csökkentés:


Minden Humusline termék 100%-ban tőzegmentes (a tőzeg bányászatakor CO2 szabadul fel)

Lépésről lépésre villamosítjuk gépeinket

Napelem rendszer működtetünk

Ügyelünk a regionalitásra az alapanyag-felhasználásban, amivel szállítási kilómétert takarítunk meg


CO2 megkötés:


A komposztálás során a stabil humuszban lévő CO2-t megkötjük és ültetőközegek, termésnövelők előállítására használjuk fel

„Negatív kibocsátást” hozunk létre szerves szén szenesítése útján, azaz a bioszén gyártással

Évente körülbelül 1000 tonna komposztot és bioszenet állítunk elő, amely körülbelül 2000 tonna CO2-t kötünk meg.


Az ország első bioszén gyártó üzeme

Büszkék vagyunk rá, hogy az ország első, idáig egyetlen bioszén gyártásra beállított pirolízis kazánja a Klímafarmon működik. A Pyrowatt 40 típusú bioszén gyártó gépet a Pyrowatt Kft. gyártmánya és kifejezetten a mi igényeinkre, rizspelyva szenesítésére fejlesztette. A gép teljesítménye 40 kWatt, amellyel a napi teljesítményünk 4-4,5 m3 tiszta bioszén.



A tiszta bioszén a növényi szármaradványok 500-750 celsius fokon történő oxigénmentes hőbontásával létrejövő szénváz, amely két fő tulajdonság a stabilitás és a porozitás. A Humusline tiszta bioszén széntartalma legalább 78% és a felülete min. 400 m2/gramm. A bioszenet mikróbákkal, tápanyagokkal, humusszal aktiváljuk, így használjuk a talaj intenzív aktiválására. Az így kezelt talaj az épülés útjára lép: javul a porozitás, jobb levegőzötttség, jobb vízmegtartás, kevesebb kórokozó és jobb tápanyag ellátottság!


Bioszenünk alapanyaga a tiszta rizspelyva, amelyet a 7 km-re található Nagykun Rizstől szerzünk be. Amellett, hogy a rizspelyva kiváló bioszén alapanyag, rövid ellátási láncban jutunk hozzá az anyaghoz, valamint a hőerőművi felhasználás helyett egy sokkal nagyobb hozzáadott értékű anyagkörforgásba kerül a pelyva. A pelyva így hulladékból kiváló talajjavító termék lesz jelentős CO2 kibocsájtás csökkenést eredményezve.


Humuszkomposzt - ahol a mikróba szaporítás a lényeg


A komposztálás lényegében mikróbák szaporítása: minél jobb körülményeket biztosítunk a gomáknak, baktériumoknak, egysejtűeknek, fonálférgeknek és még a számtalan törzsnek, annál nagyobb változatosságban és mennyiségben szaporodnak fel ezek a paránylények. Ők fogják előállítani a komposztmorzsákat és felépíteni a friss humuszt még a komposztálás ideje alatt.

A humuszkomposzt a legmagasabb minőségű komposzt, amely képes az erodálódott talaj egészségét visszaállítani. Legfőbb minőségi jellemzői a friss humusz tartalom, a magas mikrobiológiai változatosság, a stabilizált tápanyagok, a toxin,- és gyommag mentesség.


Alapanyagok


Minél változatosabb biomasszát viszünk be a komposztálásba, annál magasabb fokú lesz a mikrobiológiai diverzitás, annál jobb lesz az eredmény. Különösen nagy figyelmet fordítunk az alapanyagok frissességére és szakszerű tárolására, hogy elkerüljük a szaghatással járó rothadást. A receptúránk jellemzően 30% almos szarvasmarhatrágyából áll, 40% friss zöld kaszálékból, faaprítékból, agyagból, korábbi komposzt rostamaradékból, dudarit és bentonit kőzetlisztekből áll. Az alapanyagokat saját kalapácsos aprítóval zúzzuk.


Szigorú gyártási protokoll


Az irányított aerob humuszkomposztálás módszerével 8-10 hét alatt készül el a kész humuszkomposzt. A komposztforgató berendezés feladata a homogenizálás, keverés, levegősítés, nedvesítés. A svájci Gujer Innotec forgatóit használjuk és forgalmazzuk. Olyan szép prizmát épít és olyan könnyedén dolgozik, amit csak sokkal drágább forgatóktól láttunk. Az első forgatással elindul a folyamat. A 8 hét alatt 12-14 forgatást és nedvesítést kap a prizma.


A kész prizmát TopTex 200-as fóliával védjük a környezeti hatásoktól (csapadék, szél, napsugárzás), hogy az irányított folyamatot fenn tudjuk tartani. A napi vizsgálatokat °C és CO₂ mérővel, a nedvességet a kezünkkel mérjük. Hetente kémiai tesztet (pH, NO2, NO3, NH4, H-SO3) végzünk az erre kifejlesztett Lübke-féle laborral. Az 5. héten átrostáljuk a félkész komposztot, majd az érlelő térben a 8. hétig pihentetjük. A kész komposztot a készárú tárolóban tároljuk felhasználásig, de legfeljebb 6 hónapig.


A kész komposztot felhasználás szerint osztályozzuk, és különböző módon sokféle terméket készítünk belőle. A humuszkomposzt nem cél, hanem egy eszköz, hogy adott növénytermesztési célokra funkcionális talajokat, speciális termésnövelőket hozzunk létre!


Funkcionális ültetőközegek


Alapanyagok

Humuszkomposzt, bioszén, kőzetlisztek, darált tégla és cserép, homokféleségek egyedi keverékei. Itt is törekszünk a rövid ellátási lánc megvalósítására. A darált tégla egy fontos összetevője az ültetőközegeinknek, amit 11 km-re található téglagyár gyártási hulladékából szerzünk be és magunk daráljuk a kívánt méretre.



Termékek

Funkcionális talajokat állítunk elő a különböző egyedi igények számára. Ilyen szegmensek a sportpályák, közparkok, ültető közegek, palántaföldek, stb. Jelenleg 11 féle termék receptúrája áll rendelkezésre.


Komposzttea gyártás


A Klímafarm elmaradhatatlan része az aktívan levegőztetett komposzttea gyártása. A túrkevei telephelyen egy AF-alko2000Kompakt komposzttea gyártó gép van beállítva a 26 hektáros szántóföldi bemutató üzemre. A komposztteát a saját készítésű Humusline Humuszkomposzt TEA és a saját fejlesztésű Mikrobiom Katalizátorból készítjük.


A gyártó gép úgy van beállítva, hogy a permetező közvetlen mellé tudjon állni, így a kész teát a permetezőbe tudjuk tankolni. Évente 3-5 alkalommal használjuk a teát a szántóföldön, a konyhakertben, a gyümölcsösben és a díszkertben 10-12 alkalommal.


Granulálás és csomagolás


2022-ben újabb termékfejlesztést és beruházást hajtottunk végre.


A humuszkomposzt kiváló mikrobiológiai talajoltó anyag, amelyet erre a célra elegendő 100-120 kg/Ha mennyiségben kijuttatni. A komposzt eredeti formájában azonban nem szórható sem műtrágyaszóróval, sem vetőgéppel. A megoldás a granulálás. Olyan granulálási technológiát kellett keresnünk, amelyik nem jár magas nyomással és hőfejlődéssel, mivel ezek tönkreteszik a mikróbákat és ezzel károsul a termék. A megoldásra a tányéros granulátorral találtunk rá, amely egy szoft granulálási technológia és a mikróbák nem károsodnak. Az eredmény egy kiválóan szórható 1-3 mm-es granulátum, a Humusline Humuszkomposzt TOP termék.


A csomagoló gépsor félautomata rendszer. Képesek vagyunk big bag zsákokat és 5-50 kg-ig kis zsákokat tölteni, illetve hegesztéssel zárni a csomagokat. A gyártósorral az Agrofutura meg tudott jelenni az árudákban, gazdaboltokban, így a magánszemélyek is prémium minőségű talajjavító anyagokhoz juthatnak.



Szántóföldi bemutató üzem


A Klímafarm szerves része az Agrofutura tulajdosának gazdasága, ami magában foglal egy 11,2 hektáros szántót, egy 400 m2-es veteményest és egy 2500 m2-es díszkertet. Természetesnek gondoljuk, hogy minden általunk fejlesztett terméket és technológiát először magunkon tesztelünk, akár több éven át is.


A Szeleshát tanya 2015-ben állt át ökológiai gazdálkodásra és 2017 óta tanúsított gazdaság. A túrkevei talajok híresek kötöttségükről, ami a speciális montmorillonit agyagtartalomnak köszönhető. Ez a duzzadó agyag túl jól tárolja a tápanyagot és a vizet, ezért művelése nagy odafigyelést és időzítést igényel. 7 éves munkánk után elmondhatjuk, hogy a kezdeti 68 Arany féle kötöttség 55-re csökkent és a kezdetek óta forgatás nélküli művelés már valóban mintill gazdálkodás.


Bio-regeneratív gazdálkodás


Dilemma a biogazdálkodásban, hogy tud-e valóban talajmegújító lenni a gyomkezelés miatti többlet talajmunka miatt. A célunk a kezdetektől az volt, hogy igazoljuk: lehet bio-mintill-t, vagy akár bio-no till-t sikeresen művelni. Úgy gondoljuk, hogy mára ez stabilan kialakult és a Humuszmenedzsment tanácsadással más gazdaságokban is sikerre visszük.



Rendszeresen használunk takarónövény technológiát, minden második évben szórunk 5t /Ha mennyiségben tömegkomposztot, majd a következő évben 120 kg/Ha mennyiségben Humusline TOP oltókomposztot. Nagy figyelmet fordítunk a gyomkezelésre, amiben egy Einböck Aerostart Rotation segíti a munkánkat. Az állományt és a tarlót 3-5 alkalommal komposztteázzuk.


Gabona hozamaink már évek óta stabilan 4,5-5 t/Ha között mozognak, a takarmányborsó 3t/Ha körüli, míg a napraforgó 3,2 t/Ha hozamú.


Dísznövény technológiák bemutató kertje


Nagy kedvencünk a Rainmax ültetőközeg, amely egy speciális szerkezeti talaj alapú technológia. Különlegessége, hogy nem igényel öntözést! Bár Bécsben ennek már van egy 7 éves tartamkísérlete (tényleg nem öntözik, csak amit a csapadék ad), mégis a saját szemünkkel akartunk róla meggyőződni. Biztos, ami biztos, 2022. januárjában ültettünk, az évszázad legnagyobb aszályába. No, azért ott kapott 5 x 15 ml öntözést, de 2023-ban már semmit. Igazolják a fotók, hogy a Rainmax tényleg működik:)




Büszkék vagyunk rá, hogy ezt a nagyszerű telephelyet működtetjük és terjesztjük a világban.


Látogassátok meg a Humusline Klímafarmot és tapasztaljátok meg magatok is, ahogyan a Klímafarmon folyamatosan zajlik a tömeges virulás!


bottom of page