top of page

5 ok, amiért érdemes belevágni a trágya komposztálásába

Ha állattartó telepet üzemeltetsz, akkor jól ismered a szerves trágyával kapcsolatos kihívásokat. Folyamatosan keletkezik, jelentős mozgatási, szállítási és kijuttatási költségei vannak. Mindeközben a minőség bizonytalan, hiszen lássuk be, kevesen tudnak igazán odafigyelni az alapos trágyaérlelésre. A megfelelően kezelt trágya nemcsak a talaj termékenységének és szerkezetének javítására szolgál, hanem a környezetvédelem szempontjából is kulcsfontosságú. A trágya tárolása során jelentkező nitrogén-oxid kibocsátás, a talajvíz szennyezése vagy a kellemetlen szagok jelentős környezeti veszélyeket rejtenek magukban. Ezért fontos, hogy olyan alternatív trágyakezelési módszert válassz, amely hatékony, környezetbarát és egyben gazdaságos is.


A legjobb minőséget adó módszer a forgatásos trágyakezelés, azaz az irányított aerob komposztálás, amelyet az Agrofutura Magyarország Kft. kínál az állattartó telepeknek. A forgatásos trágyakezelés lényege, hogy a prizmákba rendezett trágyát egy komposztforgató gép segítségével rendszeresen levegőztetik, keverik, homogenizálják és nedvesítik, így elősegítve a trágya gyors és minőségi humuszosodását. A módszerrel gyorsan és egyszerűen lehet magas minőségű trágyakomposztot előállítani mindössze 5 hét alatt, amely kiemelkedően gazdag tápanyagokban, humuszanyagokban és mikroorganizmusokban.



A forgatásos trágyakezeléssel öt hét alatt tudsz minőségi fejtrágya minőséget előállítani.


De miért érdemes a forgatásos trágyakezelést választanod? Íme 5 ok, amiért megéri belevágni:


  1. Hatékony: A forgatásos trágyakezelés során a trágya gyorsan és egyenletesen humuszosodik, így mindössze 5 hét alatt magas minőségű szerves trágyát állíthatsz elő. A komposztforgatók segítségével a trágya kezelése egyszerű, gyors és költséghatékony, nem igényel nagy erőfeszítést vagy időráfordítást. A forgatásos trágyakezelés hatékonyságát számos kutatás is igazolja, amelyek szerint a módszer növeli a trágya tápanyagtartalmát, javítja a trágya szerkezetét és csökkenti a trágya kimosódási veszteségét.

  2. Környezetbarát: A forgatásos trágyakezelés nemcsak a talajnak, hanem a környezetnek is jót tesz. A módszer ugyanis csökkenti a trágyából származó káros gázok, mint például a nitrogén-oxidok, a metán vagy a szén-dioxid kibocsátását, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatáshoz és az éghajlatváltozáshoz. A forgatásos trágyakezelés emellett megakadályozza a trágyalé szivárgását és a talajvíz szennyezését, valamint azonnal megszünteti a trágya kellemetlen szagát, ami javítja a levegő minőségét.

  3. Minőségi: A forgatásos trágyakezelés által előállított szerves trágya gazdag tápanyagokban és mikroorganizmusokban. Az 5. hétre fejtrágya minőségű tápanyagot kapunk. A trágya így nemcsak a talaj termékenységét és szerkezetét javítja, hanem a növények egészségét és ellenálló képességét is. A forgatásos trágyakezelés által előállított szerves trágya alkalmas a biogazdálkodásban is, hiszen megfelel a biotermelés szabályainak és előírásainak.

  4. Gazdaságos: A forgatásos trágyakezelés nemcsak a talajt, hanem a pénztárcát is kíméli. A módszer ugyanis jelentősen csökkenti a trágya mennyiségét a hagyományosan érlelt trágyához képest, azonos kiindulósúly mellett, így kevesebb helyet és tárolókapacitást igényel, valamint a szállítási és kijuttatási költségek is jelentősen csökkennek, akár 60 százalékkal.  A forgatásos trágyakezelés ráadásul most nagyon kedvező feltételekkel valósítható meg, hiszen az idén márciusban megnyíló Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat keretében akár 65 százalékos vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnek a gazdák a beruházásra. A pályázatban nemcsak a gépek, hanem a technológiai know-how beszerzésére is lehet támogatást kérni, mely a komposztmester képzésünkre is vonatkozik. 

  5. Innovatív: A forgatásos trágyakezelés egy olyan innovatív és modern módszer, amely a legújabb technológiát és tudást használja a trágya kezelésére. Az általunk forgalmazott svájci Gujer komposztforgatók különböző méretű és teljesítményű modellekben érhetőek el. A gépek könnyen kezelhetőek, karbantarthatóak és biztonságosak. A forgatásos trágyakezelés bevezetéséhez komplex szolgáltatást nyújtunk, amely magában foglalja az igényfelmérést, a tervezést, a gépek beszerzését, a telepítést, az oktatást és a tanácsadást. Ügyféligényekre reagálva idén megkezdtük az olasz Flli. Merlini által gyártott trágyaszórók forgalmazását is, így egy kézből szerezheted be a trágya professzionális kezeléséhez és kijuttatásához szükséges gépeket.


A forgatásos trágyakezelés tehát egy hatékony, környezetbarát, gazdaságos, minőségi és innovatív módszer, amely számos előnnyel jár az állattartók és a növénytermesztők számára. Ha érdekel a forgatásos trágyakezelés, kérj árajánlatot, és lépj be a környezettudatos és hatékony állattartás világába! Most élőben is megnézheted, ha ellátogatsz szezonnyitó komposzt roadshow-nk egyik állomására.



bottom of page