top of page

Megtörtént a direktvetés Túrkevén

A talaj 2 éves előkészítése és a kész, Kökény féle csoroszlyával szerelt vetőgép elkészültével megtörtént a tesztparcellák vetése.


A 2 hektáros, bio tesztparcella Túrkeve határában található. Az elmúlt 2-3 szezonban tudatosan készítettük fel a területet a mintill vagy notill technológiájú művelésre. A vetésre végül október 24-én került sor nedves talajba (35 mm eső 4 nappal korábban).

Mit is jelentett a tudatos felkészítés? A Talaj Humusz Menedzsment pontos és alapos betartását.

2015: rozsos bükkönyt követően júniusban szudáni fű+szemes cirok keverék takarónövénynek. November: tönköly

2016: tönköly aratás után szudáni fű takarónövénynek, szeptember mulcsozás és komposzt tea 2x 100 l/Ha

2017: február végén tárcsa, majd tavaszi árpa. Aratás után szudáni fű és mustár keverék takarónövénynek, ami szeptemberben mulcsozva lett és 1x komposzt tea.

A szudáni füvet kifejezetten a gyomelnyomás miatt választottuk a biogazdálkodás mentén. Be is jött a választás: mára a terület teljesen gyommentes! A sok tea és a nagy mennyiségű zöldtrágya is megtette a hatását: a terület a legnagyobb melegben is lényegében repedezettség mentes volt.

Vetési tapasztalatok

A területet 3 részre osztottuk:



1. A szudáni fű állva maradt (kb. 40-50 cm) és úgy vetettünk bele. A vetés szépen ment, bár néha a szárat gyökerestül kitépte a csoroszlya. Ilyenkor nagyon kellett figyelni, nehogy az összeszedett szár további feltorlódást okozzon. Ez a notill és az első videón látható.


2. A szudáni füvet mulcsoztuk, ami talajmunka nélkül a felszínen maradt és úgy vetettünk bele. A jól felaprózott biomassza között nagyon szépen ment a vetés. 17 óra körül már kezdett nedvesedni a mulcs és hajlamos lett tapadni, torlódni. Tapasztalat, hogy száraz mulcsba megy gond nélkül a vetés. Ez is no till és a második videón látható.

3. A szudáni füvet mulcsozás után Vaderstadt TopDown-nal sekélyen bedolgoztuk és úgy vetettünk. A vetés gond nélkül ment.

A kelés szépen alakul, a fotón látszik. A mulcsa alatt nem annyira egyenletes, mint a bedolgozott talajon, de majd szépen behozza. A mulcs előnyeit tavasszal várjuk, amikor a nedvességmegörző előnyét megmutathatja.



A vetés első komposzt teás kezelése már meg is történt

A vetés és az időjárás kegyes volt és november  8-án, a nagyobb eső előtti napon még el tudtuk végezni az állomány első komposzt teás kezelését. Teázásra a legjobb időt kaptuk: borongós idő, szitáló eső, 8°C körüli talajhőmérséklet és eléggé erős kelés, hogy a taposást bírja.​


A tea 100 l/Ha mennyiségben, hígítás nélkül ment ki. Amit várunk tőle:

  • Még a késő őszi időszakban tápanyag feltárás;

  • Növény immunrendszer erősítés gyökérzónában és levélen;

  • Kórokozó baktériumok és gombákkal szemben gyökér és levél kolonizáció;

  • Erős, talajéletben gazdag tavaszi pezsdülés!

Ezzel a pick upra gyártott permetezővel a talajnyomás is sokkal kisebb és a munka is kellemes.

bottom of page