top of page

Talajélet a téli szántóföldben - videós beszámoló

A talajélet, azaz a talaj mikrobiológiai világa egy misztikus terület. Szemmel nem látható, az egész tevékenység az ember számára nem érzékelhető, csak a növények változását látjuk. Egy mikroszkóp segítségével azonban feltárulhat előttünk talajunk azon működése is, amitől az valójában termő lesz.

Belenéztünk mikroszkópunkkal mi is történik három szántóföldi talajban a tavaszias napsütésben. Egy művelés nélküli, no till-es tritikálé föld, egy min till-es, azaz éppen megművelt tritikálé föld és a szomszéd konvencionális szántója ősszel tárcsázva, télen tarlón hagyva.


Egy talajélet vizsgálati módszer, amit bárki megtanulhat

A talaj (vagy komposzt vagy komposzt tea) mikroszkópos vizsgálata Dr. Elaine Inghan - Soil Food Web, azaz talaj táplálékháló vizsgálatán alapul. A módszer lényege, hogy egy mikroszkóppal 40, 100 és 400-szoros nagyításon átvizslatjuk a mintát és a látott színek, formák, mozgások, méretek, mennyiségek alapján képesek vagyunk felállítani egy látképet a talaj aktuális biológiai állapotáról. Baktériumokat, gombákat, egysejtűeket, fonálférgeket, mikroízeltlábuakat láthatunk, illetve alakjuk alapján meg tudjuk mondani, hogy nagy valószínűséggel jótékonyak vagy kórokozók.

Ezen kívül jól láthatóak a szerves anyagok, ásványok feldolgozottsági, fokai, azt hogy mennyi van belőle és hol tart a humifikációban. Ez egy olyan módszer, amelyet bármely érdeklődő gazda megtanulhat és otthon végezhet vizsgálatokat. ITT olvashatsz a képzésről.

És ha már ott voltunk, egyéb "vizsgálatokat" is elvégeztünk:

  • Egy mérőpálcával megnéztük az aktuális tömörségi szintet;

  • Megnéztük a tritikálé gyökerének fejlettségét;

  • Egyéb: szerves anyag bomlási állapota, állomány sűrűség.

Ez nem egy tudományos kísérlet, inkább csak szórakozás és szórakoztatás, ismeretterjesztés.

Januárban talajélet?

A kérdés jogos, hiszen a hideg talajban minden lelassul, megpihen, elalszik, regenerálódik. Valójában a talaj hőmérséklete (és a fénymennyiség/fotoszintézis által beindított gyökérnedv képződés) az, ami beindítja a mikrovilág szereplőit. Télen jóformán csak a baktériumok és a gombák aktívak, ők is szelektáltan a hőmérsékletre és az elérhető táplálékra. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, beindulnak a gombák, egysejtűek, fonálférgek és elindul a tápanyag körforgás.



​Azt tudnunk kell a videón látottak megértéséhez, hogy talajban lévő szerves anyag/ásványok feldolgozása, a növény számára felvehetővé tétele egy mikrobiológia folyamat. A baktériumok és a gombák bontják le a rostok, cukrok különböző formáit. A baktériumok a könnyebb anyagokat, alacsony C:N tartalmú biomasszát (pl. zöld levél), a gombák pedig a fásabb, rostosabb, cellulóz és liginin tartalmú anyagokat (szár, gyökér). Ők a testükben biológiailag megkötik, eltárolják a tápanyagot, mint egy kis tápanyag zsákocska (a gombák inkább tömlőcskék :).



Őket az egysejtűek (amőbák, csillósok, ostorosok) és a fonálférgek eszik meg nagy mennyiségben, majd amikor ürítenek, na az lesz a növény számára felvehető vízben oldható tápanyag. Így a tápanyagot nem mossa ki tavaszra a víz a talajból, hanem biológiailag megkötve tárolja. 

A három vizsgált területről

​​

A No Till terület tavaszi árpa után júliusban szudáni fűvet kapott takarónövényként, amit szeptember végén mulcsoztunk, majd 1x komposzt tea és direktvetéssel ment bele a tritikálé októberben, majd novemberben még 1 x komposzt tea. A terület 3. éve ökológiai.​




A Min Till terület ugyanaz, mint fent, de a takarónövényt Vaderstad Topdown-nal bedolgoztuk (első tárcsa sor 10 cm, kapa 18 cm, második tárcsa sor 5 cm és záróhenger). Utána ugyanúgy direktvetéssel tritikálé, ami kapott 1 x komposzt teát novemberben. A terület 3. éve ökológiai.


A szomszéd földjén nyárig búza volt, majd kapott egy tárcsás hántást, majd ősszel egy középmély tárcsát, majd azóta tarlón hagyva. Közben egy kémiai gyomirtás is valamikor.


Mérőpálca

Saját készítésű mérőpálca segítségével megnéztük a tömörödöttségi szintet. Kb. 25 kg-os nyomással nyomtuk a pálcát.


Notill: kb. 40 cm.

Mintill: kb. 25 cm

Konvencionális: kb 15 cm.

Porózusság, gyökérképlet, szerves anyag bomlása

Itt csak a Notill-t és a Mintill-t néztük meg. Kíváncsiak voltunk, hogy látható-e előnye a talajmunkának a talaj lazaságán vagy a gyökerek méretén.

Az eredményben nem látunk különbséget, kivéve a szerves anyag lebomlásában, ami a művelt talajon sokkal előrehaladottabb volt. Ez annak köszönhető, hogy maga a Topdown aprít, roncsol a biomasszán, illetve sokkal nagyobb az érintkezési felület, hiszen az anyag lekerül a föld alá, míg a notillnél  a biológiának kell lehúzni a növényi részeket a talajba a bontási tevékenységgel.



No till

No till

Min till

Min till

Mit látunk a videón?

Azoknak, akiknek még kisebb jártasságuk van ilyen videók nézegetésében, itt egy kis segítség:



Kék kör: szerves anyag

Piros kör: lösz vagy ásványi anyag szemcse

Zöld kör: agyag vagy ásványi anyag szemcse

Fekete: baktériumok

Amit érdemes figyelni, azok a szerves anyag darabok, mert ezek biztosítják a tápanyagot a mikróbáknak. A másik pedig a mozgás, rezgés. Minden, ami mozog a képeken, az élőlény, jelen esetben baktériumok különböző formákban: gömb, pálcika a jellemző. Figyeljünk a mennyiségre és a mozgás intenzitására, egyáltalán a változatosságra, amit látunk, érzékelünk.

Nagyítás 400-szoros, oldat 1:10, vizsgálat a mintavétel napján szobahőmérsékleten, kamera 3,2 Mpixel.

Azt hozzá kell tennünk, hogy a mikroszkóp élő képe a szemmel sokkal részletgazdagabb és élesebb.

No till terület videója

Nagy mennyiségű szerves anyag, aminek a kontúrjai élesek, azaz a bomlás "kezdeti" fázisában vannak. A kezdeti idézőjeles, mivel itt azért már mégis csak mikronokban beszélünk a méretekről...

A talaj eléggé agyagos, ásványos, de a sűrűség még jónak mondható.

Januárhoz képest nagyon nagy mennyiségű és változatosságú baktérium, hiszen van mit enniük, a talaj takart és az időjárás is enyhe. Ezek nagyon jó alapok a tavaszi zsongáshoz!



Min till terület videója

Nagy mennyiségű szerves anyag, aminek a kontúrjai már elmosódottak, azaz a bomlás előrehaladottabb fázisában van.

A talaj eléggé agyagos, ásványos, de a sűrűség még jónak mondható.

Januárhoz képest nagyon nagy mennyiségű és változatosságú baktérium, hiszen van mit enniük és az időjárás is enyhe. A videó végén látható hosszú fonálszerű valami egy gyökérdarab, nem gomba.



Konvencionális terület videója

A szervas anyag ritka, ami van pedig elmosódott kontúrú, tehát a bomlásban előre jár. Kevés ásványi anyag szemcse látható, ami a nagy kimosódásnak tudható be. Baktériumok mennyisége kevés, mozgásuk lassú, nem vitális.



Összefoglalva


A vitális, változatos, nagy mennyiségű mikrobiológia adja az egészséges talajéletet. Télen ez az intenzitás természetszerűleg csökkent, de nem tűnik el! Sőt! A körülményekhez képest a legnagyobb aktivitás:

  • eltárolja a tápanyagot (nem engedi kimosódni), hogy a tavaszi növényugrás idején azonnal készen álljon a hasznosulásra;

  • Építi a talajt a folyamatos rezgéssel, biofilm képzéssel, szerves és szervetlen anyagok egymáshoz építésével (aggregátum képzés);

  • Kordában tartja a betegséget okozó mikróbákat télen is;

  • Megköti a szenet és nem engedi CO2 formájában elpárologni.

A Notill talajban a bomlás még kezdeti fázisban volt, ami egyáltalán nem baj, hiszen még van 2 hónap a tavaszi bummig. Így a takarónövény, mint zöldtrágya forrás is tovább kitart tavasszal.

A Mintill talajban nagyban megy a tápanyag gyártás, előrehaladottabb állapotban, mint a Notillben, de ez is rendben van még. Ismerve a zöldtrágya mennyiségét, lesz még tápanyag tavasz végén is.

A konvencionális talaj kiszolgáltatott: a talajélet alacsony, hiszen nincs tápanyag, ami etetné. Így tavasszal kell majd a starter műtrágya, ha biztosítani akarja a gazda  tápanyag feltételeket.

Döntsd el magad, hogy melyik a szimpatikusabb!



bottom of page